Membrii CE au depus juramantul

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si membrii colegiului comisarilor au depus miercuri juramantul solemn de preluare a mandatului in fata Curtii de Justitie a UE, in Luxemburg, prin care s-au angajat sa respecte tratatele si Carta drepturilor fundamentale a UE si sa isi indeplineasca atributiile intr-un mod pe deplin independent si avand in vedere interesul general al Uniunii, transmite Agerpres (!1 decembrie).

Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a jurat in limba romana sa isi exercite responsabilitatile in deplina independenta, potrivit unui comunicat de presa al cabinetului Corinei Cretu.

‘Depunem juramantul de astazi cu toata seriozitatea care se cuvine unui astfel de act — este un juramant de independenta si de respectare a Cartei drepturilor fundamentale. Acesta implica un angajament politic ferm din partea intregului colegiu pentru asigurarea respectarii dispozitiilor Cartei in toate politicile UE care tin de responsabilitatea Comisiei. Nu este un lucru marunt — nu suntem nimic daca nu ne respectam valorile’, a apreciat Juncker intr-un comunicat inainte de depunerea juramantului.

La randul sau, prim-vicepresedintele Frans Timmermans, citat in acelasi comunicat al CE, a precizat ca executivul comunitar ‘s-a angajat sa serveasca interesul european, si anume sa produca rezultate pentru cetateni’.

‘De aceea ne vom concentra asupra principalelor prioritati — crestere economica, locuri de munca si investitii. Prin verificarea coerentei fiecarei propuneri legislative cu dispozitiile prevazute in Carta, vom continua adevarata cultura a drepturilor fundamentale care s-a dezvoltat in UE, nu pentru a inlocui, ci pentru a completa sistemele nationale de protectie a drepturilor fundamentale’, a afirmat el.

De la intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, comisarii se angajeaza, de asemenea, in cadrul juramantului de preluare a mandatului, sa respecte Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Obligatia membrilor Comisiei Europene de a depune un angajament solemn’ la preluarea mandatului reprezinta o traditie veche, inscrisa in prezent la articolul 245 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Aceasta dispozitie a fost inclusa pentru prima data in Tratatul de instituire a Comunitatii Economice Europene (1957) si de atunci a fost aplicata de fiecare data cand o noua comisie si-a preluat mandatul.

Vezi video – depunerea juramantului de catre comisarul Corina Cretu – pe site-ul Agerpres