Ziua recoltei la Drăguş, un real succes

1

În ultima vreme, la Drăguş se pune tot mai mult accentul pe agroturism, motiv pentru care„ Ziua recoltei“ a fost al doilea proiect care a obţinut finanţare de la Autoritatea Naţională de Turism din Bucureşti. „Sunt încântată să fiu iar aici. Vara trecută s-a organizat Sărbătoarea Buzduganului şi totul a decurs excelent, motiv pentru care Primăria Drăguş a mai înaintat o cerere de finanţare pentru acest eveniment şi a obţinut fondurile necesare. Sâmbătă a avut loc şi o conferinţă unde s-au dezbătut mai multe teme interesante despre agroturism la Drăguş.Sunt perspective mari pentru dezvoltarea tursitică a acestei zone pentru că beneficiază de un imens potenţial natural. Pe decursul acestui an, în Ţara Făgăraşului au fost finanţate patru proiecte pentru promovarea brandului turistic al României, dintre care două au fost la Drăguş“, ne-a explicat Roxana Niculescu, reprezentantul zonal al Autorităţii Naţionale de Turism din Bucureşti.

Ziua recoltei a debutat cu o conferinţă care s-a desfăşurat în incinta căminului cultural din Drăguş, iar tema principală a fost dezvoltarea agroturismului rural. În cadrul conferinţei a avut loc şi o prezentare susţinută de directorul GAL MVS Elena Nemeş, care a avut ca temă dezvoltarea turismului prin valorificarea, conservarea patrimoniului cultural, arhitectural, tradiţional, natural şi peisagistic din teritoriul Ţării Făgăraşului

Obiceiuri respectate la nunta tradiţională

 2

Întreaga petrecere a început la muzeul satului care timp de o zi a fost casa miresei. Acolo, femeile din sat au împodobit-o pe tânăra mireasă aşa cum cere datina şi au chiuit pentru a-i ura toate cele bune.
De chiuituri a avut parte şi momentul în care a fost prezentată lada cu zestre a miresei, care a conţinut lepedeuri şi perne tipic drăguşene.

Mireasa a aşteptat la fereastră să vadă când îi vine mirele cu alaiul format din naşi şi nuntaşi. După ce şi-au intersectat drumurile, aceştia au pornit spre centrul satului unde au încins hore până în ceas de noapte.

3

Toţi nuntaşii au jucat pe muzică populară cântată de interpreţi îndrăgiţi ca Veta Biriş , Diana Gribincea, Mariana Şandru, Mioara Greava, Neluţu Rusu. „Este o mare bucurie pentru mine să vin în această zonă minunată binecuvântată de Dumnezeu cu o tradiţie deosebită şi mă bucur că se păstrează datina neamului şi pentru că am întâlnit oameni care au venit de peste hotare special pentru această sărbătoare. Am văzut mulţi copii de patru şi cinci ani îmbrăcaţi în costum popular şi am fost impresioantă de acest lucru, pentru că nimic nu este mai frumos decât oamenii care sunt mândri de portul popular, iar costume ca la Drăguş nu îşi este dat să întâlneşti în alte părţi. Oriunde aş merge în lumea asta, aş recunoaşte dintre o mie de costume populare, portul din Drăguş care este atât de viu colorat“, ne-a povestit interpreta de muzică populară, Veta Biriş.

4

Toată suflarea satului s-a implicat în organizarea acestui eveniment care a avut ca scop principal promovarea tradiţiilor drăguşene.
Mirii tineri şi frumoşi au fost în centru atenţiei încontinuu. Plini de emoţii şi mereu cu zâmbetul pe buze au stârnit admiraţia sutelor de persoane care au mers la nunta lor.

Turiştii, impresionaţi de tradiţiile din Drăguş

Oaspeţii drăguşenilor au fost tare încântaţi de întregul eveniment şi s-au simţit excelent în calitate de nuntaşi. „Sunt fascinat de ce se întâmplă în acest sat atât de pitoresc. Nu îmi să cred câ toţi localnicii indiferent de vârstă sunt îmbrăcaţi în costume populare. Sunt cazat într-o gopodărie din Drăguş şi am gazde harnice şi atente. Mă simt onorat ca fac parte din alaiul acestei nunţi şi faptul că sunt numit nuntaş mă face să mă simt extraordinar. Am cumpărat şi câteva produse de la producători pentru că totul este natural, tradiţional, gustos şi preţurile sunt foarte bune“, ne-a povestit Valeriu, turist din Braşov.

5

Deşi atracţia principală a fost nunta tradiţională care a respectat toate obiceiurile moştenite din străbuni, nici producătorii nu au fost neglijaţi. Aceştia şi-au expus cu mândrie marfa la standurile amenajate în sat şi au poftit turiştii să guste şi să achiziţioneze produsele lor bio făcute după reţete tradiţionale. „Am venit aici cu produse preparate în gospodăria proprie după reţete tradiţionale. Am tăiat un porc şi o oaie pentru a face delicatesele din care se înfruptă oaspeţii noştri. Cel mai bine s-au vândut cârnaţii, jumările şi pastrama, iar oamenii apreciază autenticitatea şi savoarea preparatelor“, ne-a povestit un producător din Drăguş.

În consecinţă, veselia a fost starea care a guvernat întregul eveniment. Totul a fost ca la carte, mâncarea delicioasă i-a făcut pe oameni să se întoarcă în copilărie. Găluştele care s-au făcut după reţeta bătrânelor din sat, orezul cu lapte care se topea în gură, dar şi supa galbenă cu găini şi tăiţei de casă. Aşadar, după o masă copioasă, alaiul a încins hore şi toată lumea a cântat până la miezul nopţii.

Sursa:

Bz.fagaras