Monumentul Rezistenței Anticomuniste, un vis împlinit

1

Zi de însemnătate istorică ieri la Făgăraş! După 25 de ani de la căderea regimului comunist, luptătorii şi deţinuţii politic au un monument închinat lor. În după amiaza zilei de ieri, în prezenţa a sute de oameni, de la oficialităţi, preoţi, cadre didactice, şefi de insituţii, istorici, militari, dar şi a supravieţuitorilor din temniţele şi lagărele de exterminare a avut loc inaugurarea şi sfinţirea monumentului construit la porţile Cetăţii Făgăraş.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului naţional şi cu slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu protopopii Făgăraşului.
În faţa publicului prezent lângă monumnetul rezistenţei anticomuniste din Ţara Făgăraşului au vorbit despre acest moment important, dar şi despre suferinţa, batjocura, tortura şi umilinţa celor care au fost scut pentru regimul comunist preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic, Octav Bjoza, istoricul Marius Oprea, Petre Roman cel care a fost cel dintîi prim ministru după 89, dar şi preoţii din Făgăraş.

În semn de respect pentru că au reuşit să înfrunte comunismul cu demnitate, credinţă şi curaj, Primăria Făgăraş a acordat diplome de onoare şi plachete tuturor partizanilor în viaţă care au fost la eveniment sau urmaşilor acestora.
La eveniment au participat 22 de foşti deţinuţi politic.

2

Aşadar este un vis împlinit a celor care s-au luptat acum, în democraţie pentru ca aceşti eroi să aibă un monument care să fie mărturie peste veacuri a demnităţii cu care au înfruntat acest regim.

Ziua s-a încheiat cu o expoziţie pe această temă în Turnul Temniţă din Cetate care a putut fi vizitată de toţi cei prezenţi la eveniment. De asemenea, în curtea cetăţii a avut loc un concert de nai susţinut de artistul Nicolae Voiculeţ.

Sursa:bz.fagaras