Muzeul Casa Muresenilor are tiparnita!

rep_75188p1rep_75188p2
 
Vizitatorii institutiei de cultura vor putea pleca acasa cu un suvenir iar turistii si brasovenii isi vor putea tipari singuri o pagina de ziar. Reconstituirea tipografiei de la Casa Muresenilor face parte din proiectul „ De la Gutenberg la Muresianu”. Primii beneficiari ai piesei de secol XIX vor fi 200 de elevi brasoveni.
Turistii si brasovenii care vor calca de acum pragul Muzeului Casa Muresenilor vor putea primi cadou un suvenir: o pagina de ziar cu numele lor pe ea. Initiativa urmareste cresterea ofertei cultural-turistice la Brasov prin crearea unor replici functionale, spune  Valer Rus, directorul Muzeului Casa Muresenilor.
Tiparnita a fost realizata in cadrul proiectului „De la Gutenberg la Mureșianu – proiect de reconstituire a unei tipografii istorice” finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul si-a propus reconstituirea in cadrul expozitiei permanente a Muzeului „Casa Muresenilor” a unei tipografii funcționale care a existat in secolul al XIX-lea. Pe baza documentarii istorice realizate de specialiști s-a reconstituit instrumentarul tipografic: zețaria, rotativa tipografica și matrița tipografica. Tiparnita cantareste 300 de kilograme.
La vernisaj au participat si fosti tipografi, care si-au amintit cu drag atmosfera dintr-o tipografie care folosea tiparnite asemenea celei de la muzeu.
200 de elevi de la Scoala Generala nr. 6 „Iacob Muresianu”, Liceul „Andrei Muresanu” si Colegiul National „Andrei Saguna” vor fi primii beneficiari ai tiparnitei. Finantarea proiectului „De la Gutenberg la Muresianu” are valoarea totala de 57 de mii de lei; o parte nerambursabila de aproximativ 42 de mii de lei va fi oferita de Fondul Cultural National in timp ce 14 mii de lei vor fi asigurati de Consiliul Judetean.
Sursa InfoBrasov