Ziua recoltei la Drăguş

1

În perioada 4-5 octombrie, locuitorii comunei Drăguş vor oferi un sfârşit de săptămână de neuitat tuturor turiştilor care vor lua parte la „Ziua recoltei“. Mâncare bună, muzică de calitate şi o petrecere pe cinste sunt doar câteva din ingredientele care vor sta la baza unui weekend tradiţional la poalele Munţiilor Făgăraş.

Turiştii, cazaţi în gospodării
În majoritatea satelor se organizează ziua recoltei. Ziua în care sătenii îşi expun cu mândrie legumele şi fructele pe care le-au plantat şi „grijit“ cu atenţie toată vara. La fel se va întâmpla şi la Drăguş. Locuitorii comunei vor vinde roadele pământului sutelor de turişti care le vor trece pragul casei. Însă, această zi nu va fi una tipică, deoarece drăguşenii îşi vor deschide porţile şi uşile caselor pentru a-i găzdui pe turişti în propriile gospodării întregul weekend şi îi vor invita să participe la treburile casei pentru a le arăta cum se trăieşte ecologic, cum se mănâncă bio şi pentru a savura liniştea pe care o implică viaţa la ţară. „Vrem să organizăm un eveniment tradiţional de o mare amploare de „Ziua recoltei“. Turiştii sunt aşteptaţi să achiziţioneze direct din gospodăriile oamenilor toate legumele şi fructele necesare pe timp de iarnă. Bineînţeles că toate produsele sunt bio şi culese direct din grădinile sătenilor. Nu am vrut să fie o zi banală, să vină turistul să cumpere şi să plece. De aceea, am vorbit cu locuitorii comunei şi le-am propus să ofere camere străinilor care o să vină, pentru a-i găzdui tot weekendul. Avem foarte multe surprize pentru toată lumea şi ne bucurăm pentru că deja şi-au anunţat prezenţa multe familii din ţară”, ne-a explicat Gheorghe Sucaciu, primarul comunei Drăguş. Localnicii au fost receptivi, au pus la dispoziţie camerele care sunt libere şi aşteaptă cu nerăbdare să primească oaspeţii. „M-am bucurat când am auzit ce eveniment frumos o să se organizeze la noi în sat. O să primim şi noi oaspeţii, deja am început să pregătim cele patru camere pe care le avem disponibile. O să întâmpinăm turiştii cu mâncare tradiţională, cu ciorbă de găină, sarmale şi tocăniţă de miel. O să-i lăsăm să ne ajute şi la treburile din curte, să vadă cum se mulge vaca, cum se adună ouăle din cuibare, cât de frumoasă şi sănătoasă este viaţa la ţară”, ne-a povestit tanti Lucica din Drăguş.
În consecinţă, pe lângă locurile de cazare, comunitatea din Drăguş o să asigure producătorilor şi turiştilor şi un meniu culinar tradiţional preaparat cu produse din gospodăria proprie, De asemenea, turiştii vor putea găsi cu uşurinţă locurile destinate cazării deoarece pe uliţele satului vor fi indicatoare rustice care îi vor direcţiona.

Nunta tradiţională din Drăguş
După o zi bogată în experienţe tradiţionale, rustice, estetice, culinare şi schimburi de experienţă, sâmbătă seara toată lumea este invitată în centrul satului, în faţa Căminului Cultural pentru a participa în calitate de nuntaşi la nunta tradiţională din Drăguş. Este vorba despre evenimentul care va constitui punctul culminant al întregului weekend. Doi tineri din sat se vor îmbrăca în port popular de miri, vor avea desigur şi naşi care vor purta tot costume tradiţionale iar alaiul va fi format din producătorii şi turişti care sărbătoresc ziua recoltei alături de drăguşeni. Ca la orice nuntă , nu o să lipsească muzica populară, masa îmbelşugată cu mâncare şi băutură tradiţională şi petrecerea până târziu în noapte. „Am vrut să organizăm o zi a recoltei mai aparte, aşadar evenimentul se va desfăşura tot weekendul. Oamenii care vor veni în Drăguş în perioada 4-5 octombrie vor avea parte de o experienţă inedită. Pe lângă faptul că vor cumpăra produse bio culese direct din grădinile sătenilor, aceştia se vor distra pe cinste la nunta tradiţională care va avea loc sâmbătă. O să fie amplasată o scenă pe care vor urca interpreţi îndrăgiţi de muzică populară, o să avem şi miri îmbrăcaţi ca la nunţile de pe vremea bunicilior, sătenii se vor îmbrăca în portul popular specific Drăguşului iar în zona nunţii o să amplasăm corturi gastronomice unde nuntaşii vor gusta din toate bunătăţile pe care gospodinele le pregătesc”, ne-a povestit Cristina Fogoroş din Drăguş. Fiind o nuntă tradiţională, se vor respecta toate ritualurile de la sat, de la strigături până la lada cu zestre, aşadar toţi particpanţii o să facă timp de o noapte o scurtă călătorie în trecut şi o să vadă cum se făceau nunţile pe vremuri.

Programul activităţilor de Ziua Recoltei
Drăguşul este comuna care face parte din salba celor mai frumoase, vechi, înstărite şi pitoreşti aşezări din Ţara Făgăraşului. Satul unde tradiţiile strămoşeşti, portul popular şi arta veche se păstreză într-un fel inedit, motiv pentru care numărul turiştilor care îl vizitează este tot mai mare. Ziua recoltei începe oficial sâmbătă, 4 octombrie, odată cu sosirea producătorilor şi cazarea oaspeţilor în gospodării. După care va avea loc o conferinţă unde se va discuta despre agroturismul din Drăguş, urmată de petrecerea şi voia bună de la nunta tradiţională la care oamenii vor juca pe ritmuri populare până în zori de zi. Nici ziua de duminică nu va fi lipsită de activităţi captivante, deoarece turiştii vor putea vizita locurile de interes turistic de pe raza comunei. Câteva dintre atracţii sunt: casa cojocarului cunoscut drept „tezaurul uman viu“, moara cu pietre, izvorul Părintelui Arsenie Boca, zona montană a comunei, Mănăstirea Brâncoveanu, Herghelia Sâmbăta de Jos şi Aventura Park. După vizita la obiectivele turistice, urmează vizitarea gospodăriilor localnicilor şi meşteşugarilor. Aşadar, timp de două zile se va desfăşura un eveniment cu accente interculturale, care va avea la bază un schimb de produse tradiţionale între producătorii locali şi naţionali veniţi din toate colţurile ţării, cu o gamă diversificată de produse autentic româneşti. Cei care doresc să petreacă un sfârşit de săptămână tradiţional, să doarmă în gospodării rustice, să mănânce bio şi să se distreze româneşte, pot contacta Primăria Drăguş pentru a-şi face rezervare la „Ziua recoltei“.

Sursa:bzfagaras