Sunem tot mai departe de faliment

Cu toate că umbrela Fondului Monetar Internațional (FMI) nu mai protejează România, din luna iunie, iar țara se află în recesiune de o jumătate de an, riscul de faliment este cel mai scăzut din ultimii ani.

 

Mai mult decât atât, în mod paradoxal, după ce Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, săptămâna trecută, că România înregistrează al doilea trimestru consecutiv de scădere a PIB-ului față de trimestrul anterior, spread-urile (diferența dintre dobânzi) CDS-urilor (credit default swap, instrument financiar care are scopul de a transfera expunerea la riscuri) României au scăzut.

Astfel, dacă pe data de 12 august spread-urile CDS-urilor României erau de 148 puncte, valoarea acestui indicator a scăzut la 139 puncte, pe 18 august, conform datelor publicate de Deutsche Bank. Aceasta este una dintre cele mai reduse valori ale CDS-urilor României din ultimul an.

Din august 2013 și până în prezent, spread-urile CDS-urilor României au scăzut treptat de la 211 puncte până la 128 puncte, valoare minimă înregistrată la începutul lunii iunie. Ulterior, însă, riscul de faliment al României a crescut ușor, odată cu suspendarea acordului stand-by cu FMI, spread-urile CDS-urilor urcând până la 149 puncte, în perioada 8-12 august, după care acest indicator a intrat pe un trend de depreciere.

Acest lucru înseamnă că piețele financiare internaționale nu consideră că situația din România este de natură să se deterioreze semnificativ din cauza suspendării acordului cu Fondul, dar nici din cauza recesiunii.

Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare și faptul că atenția marilor piețe ale lumii este absorbită de probleme economice și geopolitice precum escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, care s-a soldat deja cu o serie de embargouri impuse atât de Federația Rusă, cât și de Uniunea Europeană. În plus, mai există situații tensionate din punct de vedere militar în zone precum Fâșia Gaza sau Irak.

Iar la capitolul recesiune, nici unele state mari cu o economie mai solidă decât cea autohtonă nu stau mai bine. În al doilea trimestru al acestui an, atât Germania, cât și Italia au anunțat reintrarea în recesiune. Pe acest fundal tensionat din punct de vedere economic și geopolitic, problemele României sunt lăsate, cu siguranță, în umbră.

Money.ro