Estimări privind evoluția economiei până la sfârșitul anului

Creşterea moderată a activităţii în sectorul de comerţ cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi de construcţii sunt tendinţele care se conturează pentru perioada august – octombrie 2014, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit opiniilor exprimate în luna august 2014 de managerii societăţilor comerciale, relevă datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural + 4%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere, respectiv la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural + 18%) şi la fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural + 18%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural + 1%), iar numărul de salariaţi este estimat a avea o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii, potrivit estimărilor din luna august 2014, se aşteaptă pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural + 4%).

Managerii estimează, de asemenea, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural – 3%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural – 1%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural + 2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural + 9%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural + 10%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural + 9%), iar managerii societăţilor comerciale consideră că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +8%).

Potrivit INS, în raport cu estimările din luna august 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural + 13%).

În sectorul de servicii, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural – 5%), iar conform opiniei managerilor preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural + 1%).

«Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic», atrage atenţia INS.

Money.ro