UE – împotriva evaziunii fiscale

Fabrica de Bani. 

 

Miniştrii europeni de Finanţe au adoptat vineri o dispoziţie menită să întarească legislaţia europeană destinată combaterii a aşa-numitei practici de ”optimizare fiscală” a unor companii, care evită plata taxelor în Europa, transmite AFP, citată de Agerpres (20 iunie).

 

Este vorba despre o propunere de amendament a Comisiei Europene, pentru îmbunătăţirea unei directive care a fost concepută iniţial pentru a evita ca societăţile din acelaşi grup, cu operaţiuni în mai multe state membre, să nu fie impozitate de două ori pentru acelaşi venit. Insă unele companii se folosesc de această directivă profitând de diferenţele legislative între statele membre, pentru a evita plata oricăror impozite prin intermediul unor structuri fiscale numite “împrumuturi hibrid“. Noile reguli ar urma să completeze lacunele legislative ale directivei, astfel încât aceste “împrumuturi hibrid” să nu beneficieze de scutiri fiscale.

Textul a fost adoptat numai după înlăturarea rezervelor exprimate de Malta, singura ţară care până acum se opunea adoptării acestei dispozitii, şi care a obţinut garanţiile pe care le solicita Comisiei. Deciziile europene în materie de fiscalitate au nevoie de aprobarea unanimă a celor 28 de state membre, care au la dispoziţie până la data de 31 decembrie 2015 să transpună directiva amendată în legislaţia naţională.

«Este o veste bună pentru bugetele naţionale, o veste bună pentru companiile corecte şi o veste buna pentru cei care caută să pună la punct reguli echitabile de taxare în UE», a explicat comisarul european pentru Fiscalitate Algirdas Semeta.

Problema evaziunii fiscale a companiilor figurează între priorităţile politice ale multor state membre şi a fost abordată şi în instanţe precum G20. Modificarea directivei referitoare la impozitarea companiilor face parte dintr-un plan mai amplu al Comisiei Europene, prezentat la sfârşitul anului 2012, referitor la combaterea evaziunii fiscale. Recent, Comisia a deschis investigaţii aprofundate referitoare la practicile fiscale practicate de trei state membre (Irlanda, Olanda şi Luxemburg), suspectate că acordă facilităţi fiscale nejustificate unor companii precum Google sau Starbucks.