“Lumea în cuvinte şi imagini”

Concurs interjudetean de creatie la Fagaras

EDIŢIA a III-a – Făgăraş 2014

 

Contextul social actual impune cunoaşterea de limbi străine, cu cât mai multe, cu atât mai bine. În şcolile din România, studiul limbilor străine capătă o amploare din ce în ce mai mare, programele şcolare adaptându-se la cerinţele Uniunii Europene, dând astfel elevilor posibilitatea de a dobândi aptitudini practice în utilizarea uneia sau chiar a mai multor limbi străine.

În dorinţa de a consolida relaţia elevilor cu limbile străine, Liceul Tehnologic “Dr. Ioan Şenchea” Făgăraş a lansat la nivel regional un proiect educativ, a cărui principală activitate a fost Concursul de creaţie în limbi străine “Lumea în cuvinte şi imagini”. Acest concurs se doreşte a fi o modalitate de a face cunoscute fapte de cultură, de a da frâu liber imaginaţiei creatoare a elevilor, încurajându-i şi punându-i faţă în faţă cu ceea ce înseamnă multiculturalitate şi multilingvism. În realizarea proiectului s-au implicat nu doar autorităţile locale, ci şi parteneri culturali tradiţionali ai şcolii noastre: Primăria municipiului Făgăraş, Casa Municipală de Cultură Făgăraş, Biblioteca Municipală Făgăraş, Fundaţia Culturală “Negru Vodă” Făgăraş, Muzeul Ţării Făgăraşului “Valeriu Literat”, Camera de Comerț și Industrie Făgăraș / Centrul Europe Direct, Clubul Elevilor Făgăraș.

Lansată la început de an, a III-a ediţie a Concursului de creaţie în limbi străine “Lumea în cuvinte şi imagini”, înscrisă în Calendarul Activităţilor Educative Regionale / Interjudeţene 2014, a avut ca temă generală RÂSUL – EXPRESIE A SUFLETULUI UMAN, după modelul festivalului francofon care l-a inspirat, “Le Printemps des poètes”. Secţiunile propuse au fost: creaţie literară (poezie, proză, traducere), arte vizuale (fotografie, pictură/desen, artă decorativă), multimedia (prezentare Power Point, film).

Această ediţie a înregistrat peste 180 de participanţi / 200 de lucrări din toată ţara – municipiul Bucureşti, judeţele Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Sibiu, Teleorman, Vâlcea.

Juriul, alcătuit din oameni de litere, traducători, artişti plastici, fotografi, specialişti în imagine, dar şi profesori de specialităţi diferite (limbi moderne, arte plastice, informatică), a selectat creaţiile care au fost premiate, cu sprijinul partenerilor implicaţi în acest proiect, dar şi a sponsorilor locali. Membrii juriilor au remarcat atât talentul artistic, cât şi potenţialul excepţional de stăpânire a limbilor de circulaţie europeană, pe care le au elevii. Au fost premiate 59 de lucrări de la cele trei secţiuni ale concursului. Festivitatea de premiere se va desfăşura în data de 17 iunie, în Sala festivă a şcolii organizatoare. Pentru a prefaţa acest eveniment deosebit, organizatorii vor oferi invitaţilor ocazia de a admira lucrările participante la secţiunea de arte vizuale, adunate într-o expoziţie dedicată râsului și bunei dispoziții.

Toată această manifestare nu ar fi posibilă fără sprijinul celor care au ales să se implice în promovarea educaţiei de calitate, a talentului şi pasiunii copiilor pentru limbile străine, dar şi pentru artă: Librăria OKIAN Braşov, FOTO REVO Făgăraş, Camera de Comerţ și Industrie Făgăraş / Centrul “Europe Direct”, Magazinul ”Universul copiilor”, Asociația Absolvenților Șenchea.

            DSCN4597   DSCN4626  DSCN4617