Elevii braşoveni, meşteşugari tradiţionali

mestesuguri
Aproape 400 de elevi de la şcoli gimnaziale şi licee din Braşov, Rupea şi Codlea au învăţat în acest an ce înseamnă meşteşugurile tradiţionale. Elevii celor 14 şcoli incluse în programul Muzeului de Etnografie au participat la ateliere de pictat icoane pe sticlă, de broderie, de confecţionat flori şi mărţişoare sau de încondeiat ouă, iar cele mai reuşite realizări ale micuţilor au fost premiate ieri, la cea de a X-a ediţie a evenimentului „Copiii descoperă meşteşuguri tradiţionale”, găzduită de Muzeul Etnografic din Săcele. „În fiecare an, la Muzeul de Etnografie din Braşov se desfăşoară ateliere pedagogice la care copiii deprind tot felul de meşteşuguri şi deprinderi în ce priveşte arta decorativă. Am avut ateliere de icoane pe sticlă, de ouă încondeiate, de crestături în lemn, broderie, confecţionat beţişoare la care copiii au avut de la cine să înveţe şi au prins repede”, a declarat Alina Mandai, şef serviciu Muzeul de Etnografie Braşov. 
Indiferent de atelierul la care au participat, copiii au deprins meşteşugurile şi s-au declarat bucuroşi că pot păstra tradiţiile strămoşeşti. „Eu vreau să păstrez o mică oază de tradiţii în acest muzeu pentru că adulţii care pictează acum icoane pe sticlă o fac doar în interes comercial, cu materiale care nu erau folosite de vechii iconari. Am avut parte de copii care au curăţenie sufletească, au pace şi au credinţă, educaţie din familie”, a precizat Dorina Dutkay, meşter popular. 
Copiii sunt foarte încrezători în talentul lor şi sunt pasionaţi de pictatul icoanelor pe sticlă, de ţesut sau de încondeiat ouă. „A fost destul de uşor la acest atelier, având în vedere că sunt destul de talentată, chiar dacă sunt pentru prima oară la acest atelier”, spune una dintre elevele care au pictat icoane pe sticlă. „Eu am participat la atelierul de ţesut, unde am făcut covoraşe şi genţi”, spune o altă elevă. 
Sursa: BZ BRASOV