UE vrea o piaţă comună a energiei

UE vrea o piaţă comună a energiei

Fabrica de Bani

Ministrii energiei din tarile membre ale Uniunii Europene reuniti vineri,   la Atena, au apreciat ca este necesara o piata comuna a energiei, care sa   permita reducerea dependentei de Rusia, devenita tot mai critica in contextul   crizei din Ucraina, transmite Agerpres (16 mai).

 

«Avem nevoie de o politică externă energetică comună», a afirmat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, în conferinţa de presă care a urmat reuniunii lor informale. Acesta a insistat asupra necesităţii ca acordurile interguvernamentale cu terţi să se realizeze la nivel european, potrivit EFE.

Oficialul UE a manifestat un optimism prudent cu privire la posibilitatea ca, în următoarele două săptămâni, UE, Rusia şi Ucraina să poată ajunge la un acord în disputa privind preţul gazelor.

«Menţinem cooperarea, Rusia furnizează şi Europa plăteşte gazele. Credem că este greşit să se folosească problema gazelor drept armă», a spus Günther Oettinger.

Potrivit comisarului european, UE speră ca furnizarea gazelor naturale să fie garantată nu numai pentru cei 28, ci şi pentru Ucraina, Republica Moldova şi Balcanii de Vest.

«Vrem să menţinem Rusia ca partener, însă Norvegia să-şi asume un rol mai important, ca şi Algeria şi coridorul sudic», a declarat Günther Oettinger, făcand aluzie la proiectul gazoductului care face legatura între Azerbaidjan şi Italia prin Georgia, Turcia, Grecia şi Albania.

In ceea ce priveşte posibilitatea de a se introduce un preţ fix pentru gaze în întreaga UE, Günther Oettinger s-a arătat favorabil ideii ca piaţa, prin propriile reguli, să conducă la acest preţ unic.

Potrivit comisarului european, creşterea de la 30 la 50 sau 60 de zile a perioadei minime asigurate prin rezerva de gaze şi folosirea gazoductelor bidirecţionale ar permite schimburi între statele membre în cazul unor ierni deosebit de geroase în unele zone ale UE.

«Infrastructura energetică este mama strategiilor energetice», a apreciat Günther Oettinger.

Ministrul grec al energiei şi mediului înconjurator, Yannis Maniatis, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a evidenţiat la rândul său obiectivele de creştere a eficienţei energetice şi de reducere a cheltuielilor în domeniu, în contextul schimbărilor climatice şi pentru reducerea dependenţei.