Investitii la Rovinari

În şase săptămâni începe crearea societăţii mixte CEO – Huadian pentru investiţii la Rovinari

Mediafax, 

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a avansat, sâmbătă, un termen de şase săptămâni pentru începerea procedurilor de înfiinţare a societăţii mixte între Complexul Energetic Oltenia şi compania chineză Huadian, pentru investiţii estimate la un miliard de euro la termocentrala Rovinari.

 

Constantin Niţă a afirmat sâmbătă, la Târgu-Jiu, la o întâlnire cu autorităţile locale, în prezenţa premierului Victor Ponta şi a altor membri ai Guvernului, că procedurile de înfiinţare a societăţii mixte vor începe în aproximativ şase săptămâni, după care documentaţia în baza căreia vor începe lucrările la acest proiect ar urma să fie finalizată până la sfârşitul anului.

Investiţia vizează realizarea unui grup energetic nou la Rovinari, de 600 MW, urmând să fie create astfel circa 400 de noi locuri de muncă, negocierile cu partea chineză fiind începute de mai mulţi ani.

Ministrul Economiei a menţionat că Termocentrala Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia, va beneficia în acest an de 30 de milioane de euro pentru a continua procesul de modernizare, Termocentrala Turceni având şi ea la dispoziţie un credit BERD de 200 de milioane de euro tot pentru modernizare.

Constantin Niţă a precizat că modernizările se fac în contextul în care CEO trebuie să îşi reducă costurile şi să se încadreze în preţul de vânzare a energiei pe bursă, în perspectiva în care unitatea urmează să vândă la bursă un pachet de 15% din acţiuni pentru a-şi majora capitalul necesar investiţiilor pe care le are programate.

Complexul Energetic Oltenia are aproximativ 19.000 de angajaţi şi include termocentralele de la Brăila, Craiova, Rovinari şi Turceni, precum şi minele de lignit din Oltenia.