“PLUGARUL” Obicei traditional in localitatea VAD din jud. Brasov

1

              Tradiţia spune că cel mai harnic fecior din sat, care iese primul la arat, trebuie sărbătorit. Lunea Luminată, înseamnă pentru sătenii din Vad , reînvierea obiceiului „Pulgarul“ .Azi, în satul Vad a fost mare sărbătoare. Zeci de localnici, dar şi turişti veniţi din toate colţurile ţării, au participat la acest eveniment.

2

 

               „Plugarul“ este un obicei popular din Țara Făgărașului care se desfășoară în a doua zi a Sfintelor Paşti ( în Lunea Luminată). Se sărbătorește feciorul care iese primăvara primul la arat, cu alte cuvinte, cel mai harnic fecior din sat. Sute de turiști au participat azi la acest obicei popular.
Printre vizitatorii de astăzi s-a afla și Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la București, care participă pentru prima oară la un asemenea eveniment. Acesta a aflat de „Plugar“ de la soția lui care este pasionată de fotografie și care de multe ori a fotografiat satele din Țara Făgărașului.
Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate.
3

        Feciorul care a fost plugar în acest an este mândru de participarea la acest obicei care păstrează tradiția, iar acum, cronologic, acesta va fi vătaf mare la ceată de crăciun.
La acest eveniment au participat și edilii care s-au bucurat de un public numeros și se bucură că tinerii din sat sunt interesați de tradiție și că fac tot posibilul să transmită obiceiurile de la o generație la alta.
Așadar, după ce au sărbătorit Învierea Domnului, sătenii din Țara Făgărașului se gândesc deja la muncile agricole de primavară, motiv pentru care, aceștia și-au sărbătorit astăzi pământul cu o tradiție veche și frumoasă care o să țină seceta departe pentru a fii recoltă bogată.

Sursa Bz. fagaras.ro