FMI “s-a schimbat

Christine Lagarde: FMI “s-a schimbat“, nu mai este orientat spre “reformele structurale

Agerpres –

 http://www.agerpres.ro/agerpres/imageResize?path=%2Fmedia%2Fimages%2F2014-04%2F04131122-1585816201.jpg&size=6 FMI “s-a schimbat” și nu mai impune politici de “redresare structurală”, atât de criticate în anii 80-90 în Africa sau în America de Sud, a declarat Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internațional, citată duminică de AFP.

 

Redresare structurală? A fost înainte de mandatul meu, nu am nicio idee despre ce este vorba“, a declarat ironic Lagarde, la o conferință de presă sâmbătă la Washington, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist ghanez, care a chestionat-o despre imaginea proastă a FMI în Africa.

Termenul de “redresare structurală” se referă la liberalizarea economiei și la reducerea perimetrului statului, care au condiționat împrumuturile FMI și care au avut rezultate foarte contestate în țările din sud.

Nu mai facem acest lucru“, a asigurat doamna Lagarde, aflată în fruntea FMI din 2011, perioadă în care Fondul a continuat să susțină politicile de austeritate bugetare în țările plasate sub asistență financiară (Grecia, Portugalia…).

Trebuie să se înțeleagă că ne-am schimbat modul de a ne oferi sprijinul financiar. Este într-adevăr pe bază de parteneriat“, a declarat Lagarde, într-un moment în care Fondul se pregătește să susțină financiar Ucraina, în schimbul unor măsuri economice draconice.