Obiceiuri populare la Șenchea din Fagaras

SENCHEA-1-220x220

Spectacol de excepție, organizat de elevii de la Liceul Tehnologic „Doctor Ioan Șenchea“. Aflată la a doua ediție, manifestarea s-a dorit a fi una deosebită, prin care elevii acestui liceu să-și evidențieze obiceiurile și tradițiile populare din specifice satelor din care provin.

Nu este o noutate că la Liceul Tehnologic „Doctor Ioan Șenchea“, majoritatea elevilor sunt din satele Țării Făgărașului și nu de la oraș. Ei cunosc mai bine ca oricine obiceiurile specifice comunelor de unde provin și chiar fac parte din aceste obiceiuri ce se organizează în preajma anumitor sărbători religioase și nu numai. De aceea, cadrele didactice s-au hotărât în urmă cu un an să organizeze un spectacol în care să reunească toate obiceiurile din zona noastră. Prima ediție a avut loc anul trecut și a fost un succes. Anul acesta, liceenii s-au pregătit cu 16 obiceiuri din 16 comune ale Țării Făgărașului.

SENCHEA-220x220

Obiceiul Pețitului, obiceiul lolelor, plugarul, baba roată și stropitul de Paște sunt doar câteva obiceiuri pe care elevii de la Liceul Tehnologic au încercat să le reînvie prin scenete, strigături și dansuri populare.

La sfârșit cele mai inedite momente au fost premiate. Elevii care au ocupat locurile fruntașe s-au ales cu rechizite școlare iar restul liceenilor au primit diplome de participare.

Sursa bz.fagaras