Țara Făgărașului la primul Congres Mondial al Tradițiilor Culinare

1

Acest Congres, cu participare internațională, a fost organizat pe fondul vidului reprezentării artei culinare tradiționale autentice din România la nivel mondial. A.C.E.E.A. – ca si organizator – dorește să aducă în prim plan conceptul de „bucătărie-cultură”. Fie că ne place sau nu, bucătăria, generic vorbind, ocupă un spaţiu extrem de important în viața fiecăruia dintre noi. Ridicarea gătitului de la rangul de „obligaţie conjugală” la statutul de “artă“ presupune schimbarea unei mentalităţi împământenite.
Congresul s-a desfășurat desfăşura în Bucureşti, oras care a devenit pentru 4 zile – 13 – 16 martie – capitala gastronomiei mondiale. Prezenta somitatilor din domeniu a conferit acest statut Bucurestiului. Congresul a fost gandit ca si context pentru promovarea Romaniei, a bucatariei noastre traditionale, intr-un dialog interactiv care sa aduca nemasurate beneficii tarii noastre dupa aceasta experienta!
Sesiunile de comunicari au debutat in fiecare zi cu prezentarea a trei regiuni din Romania cu preparatele specifice zonei. Au fost reprezentate toate cele 9 regiuni istorice ale Romaniei. Echipele de bucatari din Romania au fost formate din membrii Asociatiei Culturale Euro Est Alternativ (30 de bucatari), care in zilele Congresului au acordat suportul necesar celorlalti invitati.
2
Țara Făgărașului a fost reprezentat cu brio la acest eveniment gastronomic de catre Daniela Graură si Adrian Neag. Cei doi , impreuna cu colegii lor Mihai Câmpeanu și Iulian Szasz , au reprezentat Transilvania de Sud ( judetele Hunedoara, Alba, Sibiu si Brasov ). Preparatele cu care s-au prezentat in congres au fost : apertiv rece compus din branza framantata in coaja de brad, pastrama de berbecut, jumeri, ceapa rosie de Fagaras si paine de casa cu cartofi.
Felul principal a fost muschiulet de caprioara cu pastârnac si gutuie, reteta aleasa datorita faptului ca in Transilvania de Sud se practica vanatoarea din cele mai vechi timpuri. La desert făgărășenii nostri au surprins asistenta prin prezentarea colivei, mancare din grau fiert cu miere si nuca, denumita si Hrana din Postul Mare.
3

Proiectul congresului a fost realizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ impreuna cu Autoritatea Naţională pentru Turism din România. Toate drepturile asupra proiectului sunt rezervate de A.C.E.E.A., organizație non guvernamentală înregistrată în România, din care fac parte si Daniela Graură si Adrian Neag . Scopurile de bază ale Asociaţiei sunt organizarea evenimentelor culturale, promovarea gastronomiei, promovarea bucătarilor profesionişti şi amatori. ACEEA este membru World Association of Chefs Societies şi partener al mai multor organizaţii de profil din străinătate.

sursa:bz.fagaras