Festivalul de creaţie şi interpretare „Fulg de Nea

2905fulg_de_nea02_2013112208

Festivalul de creaţie şi interpretare „Fulg de Nea“, deschis copiilor şi tinerilor cu vîrsta între 6 şi 18 ani, a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie

Festivalul de creaţie şi interpretare „Fulg de Nea“, deschis copiilor şi tinerilor cu vîrsta între 6 şi 18 ani, a ajuns la cea de-a VIII-a ediţie şi se va desfăşura începînd de vineri şi pînă duminică, la sala „Patria“. Competiţia va reuni la start un număr de 50 de copii şi tineri talentaţi din întreaga ţară, care vor încerca să convingă juriul să le acorde trofeul festivalului şi celelalte premii puse în joc. „Festivalul nostru este cotat ca unul din cele mai importante întreceri pentru copiii talentaţi. De-a lungul celor şapte ani, de cînd organizăm acest festival, cei care au cîştigat premiile au confirmat apoi aprecierea şi au cîştigat şi alte concursuri importante din ţară şi străinătate“, spune Claudia Miriţescu, preşedintele Asociaţiei „Viva la Musica“, organizatorul festivalului.

„Fulg de Nea“, rampă de lansare pentru viitoarele vedete

Claudia Miriţescu aminteşte că valoarea festivalului este dovedită de faptul că cei care au cîştigat ediţiile trecute s-au impus la festivaluri importante sau au primit burse de studiu la prestigioase instituţii de învăţămînt din Europa şi SUA, dar şi la concursurile interne gen „Vocea României“, „Factor X“. „Ne bucurăm că festivalul de la Braşov se dovedeşte a fi o adevărată rampă de lansare pentru viitoarele vedete ale muzicii româneşti. Sperăm ca situaţia să se repete şi în acest an, iar cîştigătorii trofeului şi a celorlalte premii să se impună pe viitor ca nume importante pe scenele româneşti şi din afara ţării“, a mai spus Claudia Miriţescu. Ea i-a amintit pe cîştigătorii trofeelor din 2006 – Francesca Pîrvănescu din Craiova, care pentru o scurtă perioadă a făcut parte din trupa „LaLa Band“, 2009 – Andreea Olariu, care a cîştigat concursul „Io Ti Canto“ din Italia, primind apoi o bursă de studiu în SUA ori 2010 – Ion Moise Bădulescu, care, în cadrul aceluiaşi concurs din Italia, a primit şansa de a cînta împreună cu Al Bano sau Toto Coutugno, ajungînd alături de aceştia şi pe scena Festivalului de la San Remo.

Sprijin de la CJ şi Primărie

Claudia Miriţescu a ţinut să mulţumească autorităţilor locale pentru sprijinul primit la organizarea ediţiei din acest an a festivalului, Consiliul Judeţean alocînd suma de 8.000 de lei, iar Primăria a pus la dispoziţia organizatorilor sala „Patria“, care din acest an devine noua casă a festivalului. „Este păcat că într-o societate care investeşte bani mulţi în fotbal, tot mai puţine fonduri ajung al artă şi cultură. De aceea, atîta timp cît acest festival există este de datoria noastră să îl sprijinim. Ştim că suma pe care Consiliul Judeţean a alocat-o pentru acest festival este destul de mică, dar acestea sînt posibilităţile noastre în acest moment. Este foarte firesc să facem din Braşov o placă turnantă nu doar pentru turism, dar şi pentru cultura românească“, a declarat Mihai Pascu, vicepreşedintele CJ.

18 concurenţi sînt din Braşov

Anul acesta, printre cei 50 de concurenţi se vor afla şi 18 copii din Braşov. Cu toţii vor cînta în speranţa că vor cîştiga premiile. Vor fi cîte trei premii la cele patru categorii de vîrstă (6-8, 9-11, 12-14 şi 15-18 ani), premii speciale din partea sponsorilor, menţiuni şi, bineînţeles, trofeul Festivalului „Fulg de Nea“. La secţiunea de creaţie, unde sînt înscirese doar cinci melodii, vor fi acordate tot trei premii. „Cîştigătorul trofeului va primi, odată cu diploma şi trofeul, suma de 700 de lei. La fiecare categorie de vîrstă cîştigătorii premiilor vor primi cîte 400 lei pentru locul I, 300 lei pentru locul II şi 200 lei pentru locul III“, a mai spus Claudia Miriţescu. Din juriu vor face parte Marina Florea, preşedintele juriului, compozitorul Valentin Munteanu, realizatoarea TV Adriana Rapu, balerinul Adrian Scriminţ, profesorul Marius Modiga, şi Eniko Bartoş Georgescu, soţia regretatului compozitor Şerban Georgescu, care va acorda, ca în fiecare an, Premiul „Şerban Georgescu“.

 sursa:Monitorul expres Bv