Saptamana europeana pentru reducerea deseurilor

Se vorbeste despre importanta „celor trei «r»”,– iar cetatenii sunt incurajati sa reduca, reutilizeze si recicleze, – insa prima dintre aceste actiuni este cea mai importanta. In urmatoarele sapte zile, cu ocazia Saptamanii europene pentru reducerea deseurilor (EWWR), aspectele mentionate anterior vor fi in centrul atentiei. Obiectivul este de a spori gradul de sensibilizare cu privire la modul in care ne putem schimba obiceiurile in Europa si, de asemenea, de a incuraja dezbaterile privind chestiunile legate de utilizarea eficienta a resurselor si de economia circulara.

Proiectul, coordonat de catre Asociatia oraselor si regiunilor pentru reciclare si gestionarea sustenabila a deseurilor (ACR+) si sustinut de programul UE LIFE+ se deruleaza in prezent in 17 tari, inclusiv in 3 state care nu sunt membre ale UE.

Janez Potocnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Exista un potential enorm in reutilizarea si reciclarea deseurilor. Inregistram progrese importante in ceea ce priveste ascensiunea in ierarhia gestionarii deseurilor… prin reducerea depozitarii acestora si intensificarea reciclarii. Initiativele la nivel local, cum ar fi Saptamana europeana a reducerii deseurilor reprezinta o modalitate importanta de a implica toata lumea in crearea unei societati fara deseuri.”

Saptamana europeana pentru reducerea deseurilor, care se desfasoara intre 16 si 24 noiembrie, propune noi modalitati de diseminare a informatiilor privind reducerea deseurilor, reutilizarea produselor si reciclarea materialelor. Obiectivul este de a dezvolta si testa instrumente de comunicare ce vizeaza administratiile si asociatiile, intreprinderile, scolile si cetatenii. Activitatile vor atinge punctul culminant cu ocazia Zilelor tematice de prevenire a generarii de deseuri care, in acest an, se concentreaza asupra reutilizarii, fiind organizate activitati locale, precum piete de bunuri de ocazie, ateliere de reparatii si petreceri in care se fac schimburi de obiecte.

In stransa legatura cu EWWR, va fi lansata o Zi europeana a curateniei care va avea loc in jurul datei de 10 mai 2014. „Hai sa facem Europa mai curata!” va lansa voluntarilor provocarea de a curata deseurile din cartierele in care locuiesc si de pe plaje. Obiectivul nu este doar curatarea deseurilor, ci si generarea unei dezbateri privind deseurile si modul de gestionare al acestora.

Cetatenii europeni genereaza in fiecare an peste 500 de kg de deseuri municipale de persoana, aceasta cantitate variind de la putin peste 300 de kg in unele state membre, la mai mult de 700 de kg in altele. In medie, jumatate dintre acestea sunt reciclate, insa exista diferente enorme intre statele membre. In unele state membre, depozitarea deseurilor a fost eliminata si ratele de reciclare ating 70 % , in timp ce altele recicleaza foarte putin si depoziteaza peste 90 % din deseurile municipale. Consumatorii si gospodariile joaca un rol esential in ceea ce priveste reducerea deseurilor prin modificarea obiceiurilor in materie de cumparaturi, reutilizare si sortare a deseurilor.

Context

Lansata in 2009, Saptamana europeana pentru reducerea deseurilor s-a axat initial pe sensibilizarea cu privire la prevenirea generarii de deseuri. In cursul celor patru editii precedente, aceasta a inregistrat un succes din ce in ce mai mare in Europa (si dincolo de granitele acesteia), fiind desfasurate peste 25 000 de actiuni de comunicare in 28 de tari si fiind dezvoltata o retea a actorilor publici si privati din domeniul prevenirii generarii de deseuri.

Actiunile vor avea loc in Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Bosnia-Hertegovina si Islanda.

Directiva-cadru privind deseurile acorda prioritate prevenirii, reutilizarii si reciclarii deseurilor in locul incinerarii lor, depozitarea sau incinerarea fara valorificare energetica fiind solutii de ultima instanta. Un studiu elaborat de Comisie estimeaza ca punerea in aplicare integrala a legislatiei UE privind deseurile ar conduce la economii de 72 de miliarde de euro pe an, ar spori cifra anuala de afaceri a sectorului gestionarii si reciclarii deseurilor din UE cu 42 de miliarde de euro si ar crea peste 400 000 locuri de munca pana in 2020.

Comisia Europeana face o evaluare a obiectivelor sale in materie de gestionare a deseurile, iar concluziile acesteia vor contribui la o revizuire a politicii in domeniu in 2014.

Sursa: Comisia Europeana