Preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,2%

În luna septembrie 2013, comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale din România au crescut în medie cu 0,2%. Preţurile producţiei industriale pe piaţa internă cât şi preţurile producţiei industriale pe piaţa externă au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,3%.

Faţă de luna septembrie 2012, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,3%, cu 1,5 puncte procentuale sub creşterea înregistrată pe piaţa internă şi cu 2,9 puncte procentuale peste evoluţia înregistrată pe piaţa externă.

Comparaţie lunară

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria energetică (+0,5%), industria bunurilor de capital (+0,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%) şi industria bunurilor intermediare (+0,1%).

Scăderi de preţuri s-au constatat în industria bunurilor de uz curent (-0,2%).

Comparaţie anuală

În luna septembrie 2013, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice cu 3,2%, la bunurile de uz curent cu 2,6% şi la bunurile de folosinţă îndelungată cu 1,4%.

Preţurile din industria bunurilor intermediare au scăzut cu 3,2%, iar cele din industria bunurilor de capital au scăzut cu 0,9%.

Sumar metodologic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri inregistrată în anul 2010.

Comparaţii internaţionale: Marţi 05.11.2013 apare Comunicatul de presă al Eurostat, conţinând date comparative la nivelul UE şi al statelor membre, inclusiv România, cu privire la Indicele preţurilor producţiei industriale pentru piaţa internă (http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/eurostat/home/)