În pădurea de la Șinca Veche de langa Fagaras, se află cel mai înalt brad din România

Un grup de cercetători români a descoperit un brad înalt cât un bloc de 23 de etaje în pădurea Șinca Veche.

Cercetătorul în silvicultură Cătălin Roibu și echipa sa au trăit unul dintre cele mai frumoase momente din carieră. Săptămâna trecută, în timpul studiilor pe care specialiștii le fac la rezervația naturală de la Șinca Veche au descoperit cel mai înalt brad din România măsurat până acum.
„Am descoperit un brad de 62,5 metri înălțime. În momentul de față vorbim de un record. Până acum era un brad de 61,5, la Penteleu, în zona Buzăului. Însă ce e spectaculos la Șinca, e că majoritatea brazilor din acea zonă au peste 55 de metri.

brad

Și fagul are înălțime foarte mari, de peste 56 de metri. Acest exemplar de brad este cel mai mare, probabil molidul ar putea să-l depășească în înălțime”, a declarat, în exclusivitate pentru Yahoo! News, doctor inginer Cătălin Roibu, șef de lucrări la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.

Echipa de specialiști în silvicultură de la Facultatea din Suceava cercetează la Şinca Veche dinamica pădurii naturale virgine, un amestec de brad cu fag. Proiectul este finanţat de World Wide Fund (WWF).

De altfel, cei de la WWF au făcut toate demersurile pentru ca pădurea de la Şinca Veche să rămână „un colţ de rai, cvasivirgin, care a cunoscut prea puțin influența omului” . World Wide Fund for Nature a plătit primăriei din Şinca Veche 100.000 de lei, contravaloarea eventualei exploatări a pădurii, un pas preliminar pentru a o transforma în rezervație naturală.

sursa: bzfagaras.ro