Târg la Drăguş

 

             Sărbătoarea Sfintei Maria din 8 septembrie  a fost prilej bun pentru locuitorii Ţării Făgăraşului de a merge la tradiţionalul târg de animale de la Drăguş. Pe lângă multă muzică şi voie bună, animale la vânzare, oamenii prezenţi au avut parte şi de câteva surprize. Cele mai frumoase animale din târg au fost premiate de autorităţi, iar spre finalul târgului, caii şi-au măsurat puteriile.

 dragus

 

Expoziţie de animale

dragus 1

                  Zona Drăguşel a fost animată duminică, 8 septembrie încă de la primele ore ale dimineţii de zeci de oameni veniţi din toate satele Ţării Făgăraşului cu animale la vânzare, venţi să cumpere sau pur şi simplu să se distreze. Târgul de la Drăguş are deja tradiţie de cinci ani, aşa că şi în acest an organizarea a fost pe măsură. „Acest târg  de animale este un târg tradiţional, noi organizăm evenimente pentru a-l promova şi a încerca să-i facem pe oameni să crească animale. Avem un moment de premiere, o firmă din sat ne-a sponsorizat cu furaje pentru a încerca să-i apropiem pe oameni atât de Primăria Drăguş, dar şi să primească ceva dacă fac un efort să vină cu animalele în târg .Aceasta este modalitatea din zilele noastre de a –i stimula pe oameni în ceea ce fac şi noi vom face în continuare acest târg“, a spus primarul comunei Drăguş, Gheorghe Sucaciu.

                          Expoziţia de animale a fost loc de atracţie pentru cei veniţi în târg. Oile de rasa turcană, carabaşă sau capra albă franţuzească au reprezentat atracţia târgului. „Am de vânzare rasă de porc mangaliţa autohtonă , rasă care s-a crescut de 100 de ani . O recomandăm pentru carnea puţin mai roşie spre carnea de vânat şi slănina nu conţine colesterol“, „Sunt Rogozea Ioan, şeful de stână de la Drăguş în acest an. Am venit cu nişte oi la expoziţie, nişte oi carabaş şi bucălăi mărcuşe“, „Am venit cu un viţel de bivol care a ajuns la greutatea la care poate fi sacrificat. Se caută viţeii de bivol. Sperăm să vină şi cumpărătorii“, au spus câţiva crescători de animale veniţi în târgul de la Drăguş.

Animalele în concurs

              Şi ca la orice târg, crescătorii de animale sau păsări s-au prezentat cu ce au ei prin ogradă. La Drăguş a fost prezent şi Lucian Ramba din Voievodeni. Acesta creşte de mai mulţi ani iepuri de rasă. Aşa că, una din atracţii mai ales pentru copii au fost iepurii de rasă berbec german, cap de leu şi angora. La târg am întâlnit-o şi pe Elena Cornea din satul Ileni. „Am venit cu răţele şi cu puişori de biblică, adr până acum nu am vândut nimic. Ne place aici, am venit şi anul trecut“, a spus femeia.

dragus 2

Momentul cel mai aşteptat de crescătorii de animale a fost cel privind premierea celor mai frumoase exemplare din târg. Pe lângă diplomă şi medalie, câştigătorii au primit şi un sac de furaje.