Au început înscrierile la primele cursuri de Manager în Responsabilitate Socială!

    Demersul de promovare a responsabilităţii sociale corporative desfăşurat în cadrul proiectului „Acţionăm responsabil! – Reţeaua Socială RSC” continuă prin organizarea primelor cursuri de formare de manageri în responsabilitate socială acreditate de către Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC). Definirea rolului pe care un manager de responsabilitate socială ar trebui să îl aibă şi formarea profesională în acest domeniu reprezintă aspecte cheie pentru stimularea implicării sociale a organizaţiilor şi promovarea iniţiativelor de responsabilitate socială. În acest sens, am considerat necesară dezvoltarea standardului ocupaţional de manager de responsabilitate social şi derularea unor cursuri de formare menite să raspundă nevoilor de dezvoltare ale celor care activează în acest domeniu. Cursul de Manager în Responsabilitate Socială se adresează tuturor reprezentanţilor partenerilor sociali (sindicate şi patronate), camerelor de comerţ şi industrie, asociaţiilor de IMM-uri şi comitetelor sectoriale, interesaţi de dobândirea calităţii de multiplicator în domeniul responsabilităţii sociale. Condiţii de acces: Cursul se adresează absolvenţilor de studii superioare cu diplomă în orice domeniu. Reprezentanţii grupului ţintă care au participat la workshop-urile realizate în cadrul proiectului „Acţionăm responsabil! – Reţeaua socială RSC” nu sunt eligibili pentru participarea cursul de Manager în Responsabilitate Socială.

Structura cursului îmbină componenţa teoretică – centrată pe dobândirea cunoştintelor de bază şi formarea abilităţilor necesare unui manager de responsabilitate socială – , cu o componenţă practică foarte dezvoltată  – simularea unor situaţii reale din experienţa de zi cu ai a acestuia. Programul de formare va porni de la construirea unei perspective holiste asupra conceptului de RSC – evoluţia acestuia în ultimii ani – şi va continua cu principiile responsabilităţii sociale, etica în afaceri, focusându-se pe explicarea aspectelor practice şi oferirea instrumentelor necesare în procesul de  management al responsabilităţii sociale în cadrul unei organizaţii. În acelaşi timp, o secţiune importantă este alocată standardelor în domeniu şi instrumentelor care stabilesc principii ale responsabilităţii sociale: ISO 26000, SA 8000, Global Reporting Initiative (GRI) sau Global Compact. Cursul abordează principiile şi practicile de responsabilitate socială – precum managementul relaţiei cu stakeholderii, buna guvernare corporatistă, managementul responsabil al riscurilor, evaluarea şi raportarea performanţei sociale. Pe parcursul celor 5 zile de curs, participanţii la curs vor învăţa cum să elaboreze o strategie de responsabilitate socială adaptată profilului organizaţiei din care fac parte, vor afla cum să aleagă cele mai potrivite proiecte în funcţie de specificul industriei, cum să comunice eficient rezultatele acţiunilor pe care le desfăşoară şi cum să evalueze impactul demersurilor de responsabilitate socială. Cursul se finalizează cu susţinerea unui examen scris şi a unei prezentări, participanţii primind certificatul de absolvire eliberat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, însoţite de suplimentul descriptiv care atestă competenţele dobândite pentru specializarea „Manager în Responsabilitate Socială”. Cursul se va desfăşura la Hotel Belvedere, Predeal (Bd. Libertatii, nr. 102) şi va include 5 zile de formare (40 de ore), în cea de-a şasea zi urmând să aibă loc susţinerea examenului de certificare. Perioadele de desfăşurare a cursului  sunt următoarele:

·        Seria 1: 19 – 25 mai 2013;

·        Seria 2: 26 mai – 1 iunie 2013; Participarea la cursul de formare Manager Responsabilitate Socială este GRATUITĂ, organizatorii asigurând cazarea, masa (mic dejun, prânz, cina şi pauze de cafea; pentru prima zi de cazare – 19 mai/26 mai – nu va fi asigurată masa) şi transportul participanţilor (mai multe detalii vor fi comunicate în momentul înscrierii).

·      Pentru prima serie de cursuri (19 – 25 mai 2013) cazarea se va face pe data de 19 mai. Cursurile vor avea loc în intervalul 20 – 24 mai, iar examenul de certificare se va desfăşura în data de 25 mai.

·      Pentru cea de-a doua serie de cursuri (26 – 1 iunie), cazarea se va face pe data de 26 mai. Cursurile vor avea loc în intervalul 27 – 31 mai, iar examenul de certificare se va desfăşura în data de 1 iunie. Numărul de locuri este LIMITAT, motiv pentru care participarea va fi asigurată în ordinea înscrierilor.

      Sursa: www.ccibv.ro/Newsletter săptămânal nr. 18 din 10.05.2013/Rubrica Eveniment