Pastravarii Fagarasului

As.Pastravari 5       Are balta bani şi peşte!

Păstrăvarii din Ţara Făgăraşului au toate motivele să se apuce urgent de întocmit proiecte, în vederea extinderii fermelor piscicole, crearea altora noi sau ridicarea de unităţi turistice. Asociaţia „Păstrăvarii Făgăraşului” îşi poate da acordul pentru un număr nedefinit de proiecte, dar în limita unei sume totale de 2,8 milioane de euro.

Iată cum este posibil acest lucru: în urmă cu doi ani s-a înfiinţat această asociaţie cu rol de autoritate de management. „Asociaţia este compusă din 7 primării, Camera de Comerţ şi Industrie, AVPS Făgăraş, AVPS Munţii Făgăraş, alte două asociaţii înfiinţate în baza OG 26/2000, 6 SRL-uri care se ocupă cu piscicultura şi 2 persoane fizice care activează în acelaşi domeniu. Asociaţia, la rândul ei, a câştigat o finanţare de 2 milioare  de euro, bani care se vor  acorda păstrăvarilor din zonă care vor să-şi extindă afacerile cu peştii sau chiar să înceapă o astfel de afacere,” explică Gabriel Vâju, iniţiatorul acestei asociaţii cu personalitate juridică.

 

60% din afacere finanţată de stat şi Uniunea Europeană

Miercuri, 6 martie, la sediul CCI Făgăraş a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei, în cadrul căreia s-au pus la punct ultimele detalii cu privire la proiectele pentru accesarea fondurilor. Există patru măsuri dintre care pot alege solicitanţii.

Măsura 1 se adresează, în principal, proiectelor de promovare a turismului piscicol, având un buget total alocal de 1.167.000 euro, iar finanţarea nerambursabilă este de 60% din valoarea proiectului. Beneficiarii pot fi IMM-uri şi se pot axa pe construcţia de unităţi de primire turistică pentru turism piscicol sau modernizarea celor deja existente.

Măsura 2 vizează procesarea produselor piscicole, având un buget total de 500.000 euro; adică se vor accepta atâtea proiecte câte se încadrează în suma respectivă. Cel care întocmeşte corect proiectul primeşte de la stat 60% din valoarea lui. Vizează afaceri precum fabrici de procesare a peştelui, depozite frigorifice, maternităţi piscicole sau afumătorii.

Măsura 3 se axează pe campanii de promovare şi publicitate şi se adresează cu precădere ONG-urilor şi primăriilor. Sunt alocaţi 400.000 de euro pentru proiecte precum festivaluri locale anuale, târguri sau expoziţii. Finanţarea nerambursabilă este de până la 100% pentru investiţiile în interes public negeneratoare de profit.

Măsura 4 se adresează amenajărilor piscicole din zonele umede, cum ar fi bălţile de pe vechiul curs al Oltului, construcţia de căsuţe şi campinguri şi viviere piscicole. Are un buget total de 520.000 euro şi este destinată IMM-urilor. Ajutorul public este de 60% din întreg.

Au prioritate, în cadrul tuturor acestor măsuri, proiectele derulate de femei şi de tineri cu vârsta până în 40 de ani.

„Orice persoană din Ţara Făgăraşului interesată să primească bani pentru derularea unei afaceri piscicole nu trebuie decât să întocmească un proiect şi să îl depună la sediul Asociaţiei, acelaşi cu sediul Camerei de Comerţ şi Industrie. Dacă Asociaţia îl aprobă, solicitantul va încheia apoi un contract cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi va începe efectiv activitatea, banii urmând să-i fie decontaţi treptat de Minister. Facturile se aduc pentru decontat tot la sediul Asociaţiei, iar de aici sunt trimise la Bucureşti, beneficiarul proiectului nefiind obligat să facă el drumurile până în capitala ţării”, explică Gabriel Vâju.