Comisia Europeană lansează Anul European al Cetățenilor (2013)

    Cu ocazia trecerii în anul 2013, Comisia Europeană lansează Anul European al Cetățenilor, un an care vă este dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră. Acest An European coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene și mai rămâne un an până la desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.
     La 10 ianuarie 2013, președintele Comisiei José Manuel Barroso și vicepreședintele Comisiei Viviane Reding se vor alătura șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul European al Cetățenilor, în sala Rotundă a Primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene. La dezbatere vor lua parte, de asemenea, viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, și o serie de deputați europeni din regiune.
    Pentru a marca Anul European al Cetățenilor – 2013, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferințe și seminare, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, puteți consulta:
http://europa.eu/citizens-2013). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct și „Europa ta”, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor Uniunii Europene, și va consolida rolul și vizibilitatea instrumentelor de soluționare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetățenilor Uniunii să-și exercite din plin drepturile și să fie mai eficienți în apărarea lor.
    De-a lungul anului 2013, vicepreședintele Reding și alți comisari ai UE își vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățenii din întreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la întrebările acestora. Vicepreședintele Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), Graz (Austria) și Berlin (Germania), iar comisarul Andor a ținut o dezbatere la Napoli (Italia). Multe alte astfel de dezbateri vor fi organizate în 2013 în diferite orașe europene, factorii de decizie politică de la nivel european și local urmând să poarte dezbateri cu cetățenii din toate colțurile Europei, indiferent de statutul lor social. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa:
http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

       Context

    Datorită cetățeniei UE – care nu înlocuiește cetățenia națională, ci o completează – toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitatea lor de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara din UE în care locuiesc, dreptul la protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca și cele aplicate resortisanților statului membru în cauză, precum și dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, de a înainta o plângere Ombudsmanului European sau de a lua parte, începând din 2012, la o inițiativă cetățenească europeană.
    Pe durata Anului European al Cetățenilor, în 2013, Comisia va publica un al doilea raport privind cetățenia Uniunii, care va servi drept plan de acțiune pentru eliminarea obstacolelor încă prezente care împiedică cetățenii să beneficieze pe deplin de drepturile lor de cetățeni ai UE.
    Prin desemnarea anului 2013 drept An European al Cetățenilor, Comisia Europeană își respectă angajamentul asumat în cadrul Raportului privind cetățenia UE și răspunde apelului Parlamentului European în acest sens.
    Mai multe detalii despre acest subiect veţi afla accesând site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
    Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România
    http://ec.europa.eu/romania/news/01012013_an_european_cetateni_ro.htm