Politica nationala in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, in dezbatere

    La jumatatea lunii noiembrie a.c. la Bucuresti, in organizarea Institutului pentru Politici Publice (IPP), a avut loc o dezbatere privind situatia actuala a politicii nationale in domeniul cooperarii pentru dezvoltare, pe care Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene (UE), s-a angajat sa o promoveze in concordanta cu eforturile similare intreprinse la nivelul UE.
    In prezent, Romania se concentreaza pe acordarea de asistenta statelor stabilite ca fiind prioritare pentru tara noastra (Republica Moldova, Republica Serbia, Georgia) si statelor in atentie (Afganistan si Irak). Tara noastra aloca resurse financiare in programe de cooperare pe multiple paliere – colaborare la nivelul societații civile, schimburi comerciale, buna guvernare, educatie si formare profesionala etc.
   Principalul scop al acestei dezbateri a fost identificarea aspectelor deficitare la nivelul managementului politicii nationale in domeniul cooperarii pentru dezvoltare si a unor soluții de eficientizare a utilizarii fondurilor pe care Romania le aloca sub diverse forme (proiecte de cercetare, de dezvoltare, burse de studiu etc.) altor state.
    La dezbatere au participat reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe – institutie responsabila pentru coordonarea si gestionarea politicii de cooperare internationala pentru dezvoltare, Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerului Administratiei si Internelor, Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti – reprezentant autorizat al comunitatii de afaceri a capitalei – dar si oficiali ai Ambasadei Republicii Moldova, tara catre care se indreapta cele mai multe fonduri alocate de Romania in domeniul cooperarii pentru dezvoltare.
    Camera bucuresteana a fost reprezentata de presedintele Sorin Dimitriu, care a subliniat necesitatea cooptarii sectorului privat, prin structurile sale reprezentative – camerele de comert – in demersul de conturare a obiectivelor prioritare finantabile, a criteriilor de selectie a proiectelor ce pot primi finantare si acordare de sprijin pentru schimburi comerciale in cadrul politicii de cooperare pentru dezvoltare derulate de tara noastra. In ceea ce priveste utilizarea eficienta a fondurilor alocate de Romania, presedintele CCIB a vorbit despre necesitatea stabilirii unor proiecte prioritare, generatoare de valoare adaugata, dar si despre atragerea de cofinantari prin acordarea de stimulente entitatilor interesate sa se implice in actiuni de cooperare pentru dezvoltare cu statele amintite.
    Dezbaterea face parte dintr-un proiect internațional desfașurat in parteneriat la nivelul a 9 state membre UE (Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania și Romania). Consultari similare vor fi organizate de IPP in aceasta perioada atat cu organizatii neguvernamentale, cat și cu operatorii economici, iar studiul realizat in urma acestora va fi prezentat Comisiei Europene in primavara anului viitor.
    La nivelul anului 2011, Romania a alocat circa 500 milioane lei pentru politica de asistenta pentru dezvoltare, dupa cum urmeaza: 80% din fonduri au fost transferate de Ministerul Finantelor Publice la bugetul Comisiei Europene din care sunt finantate instrumentele financiare de actiune externa (cca. 360 mil. lei) si la bugetul celui de-al 10-lea Fond European pentru Dezvoltare (38 mil. lei); 15% (cca. 75 mil lei) – burse de studii si alte facilitati oferite de MECTS studentilor provenind din state in curs de dezvoltare; 4% (cca. 20 mil lei) – contributii MAE; 1% – asistenta acordata de Ministerul Sanatatii, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Comunicatiilor si Ministerul Justitiei.

    Sursa: www.ccib.ro
    Revista Afacerea, Anul VII, Nr. 47-48 (360-361) 14-27.11.2012, rubrica Din lumea afacerilor