Seminarul “Finanţări pentru dezvoltare rurală”-generator de soluţii pentru investitori în agricultură prezenţi la INDAGRA

    Bucureşti, 1 noiembrie 2012: Camera de Comerţ şi Industrie a României – Camera Naţională, în colaborare cu Biroul de Comerţ al Statului Dakota de Nord, Secţia Comercială a Ambasadei SUA în România şi societatea ROMEXPO SA  au organizat în data de 01 noiembrie 2012,  în cadrul  expoziţiilor internaţionale INDAGRA, ALIMENTA, ALL PACK seminarul Finanţări pentru dezvoltarea rurală. Seminarul s-a desfăşurat cu suportul nemijlocit al autorităţilor: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit şi Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi a adunat la sala Centrului de Presă companii interesate să-şi promoveze produsele, finanţatori, firme de consultanţă, investitori, fermieri.
    În cuvântul introductiv, dl Sorin Vornic, Preşedinte CCIA Vrancea şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al ROMEXPO SA a ţinut să sublinieze că „multe dintre Camerele de Comerţ din România includ o componentă agricolă, datorită tradiţiei de care se bucură acest sector economic în ţara noastră”. „Ca reprezentant al mediului de afaceri din România, Sistemul Cameral este un vector de imagine pentru producătorii şi lucrătorii din agricultură, concentrându-se pe dezvoltarea comerţului, internaţionalizarea afacerilor şi promovarea exporturilor”. Domnia Sa a subliniat că una dintre misiunile Sistemului Cameral este „susţinerea fără ezitare dezvoltarea agriculturii şi a antreprenorilor ce investesc în agricultură. România poate fi şi trebuie să fie un beneficiar net al Politicii Agricole Comune a Comisiei Europene, iar fermierii români au oportunitatea de a-şi moderniza mijloacele de producţie tocmai pentru a se ajusta la provocările pe care tocmai le-am amintit.”
    Dna Raluca Glodeanu, Direcţia Relaţii Publice, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a făcut o amplă prezentare despre investiţiile , beneficiarii şi fondurile europene nerambursabile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, informând potenţialii beneficiari despre posibilitatea de a accesa fondurile rămase nealocate până în 2013, din cele aproximativ 10 miliarde euro existente iniţial. Despre accesarea fondurilor europene prin PNDR – Creşterea competitivităţii în sectoarele agricol şi forestier a vorbit şi dl Cornel Ştefan, Consilier, Direcţia Generală Dezvoltare Rurală, MADR.
    În condiţiile în care garantarea creditelor pentru agricultură reprezintă în continuare o provocare pentru solicitanţi, soluţia poate veni din partea Fondului de Garantare a Creditului Rural-IFN SA, care poate încheia convenţii de colaborare cu bănci şi APIA. În baza unor astfel de înţelegeri, există posibilitatea accesării unei garanţii de până la 80% din partea FGCR pentru completarea garanţiilor proprii ale solicitantului de credit. Prezentarea dnei Preşedinte Veronica Toncea, Fondul de Garantare al Creditului Rural, Partener al conferinţei, a adus  potenţialilor beneficiari informaţii despre produsele care pot fi garantate de FGCR-IFN SA, caracteristicile garanţiei, avantajele privind utilizarea garanţiilor fondului sau criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii privaţi ai unei astfel de garanţii. „Dacă analizăm situația garanților acordate de Fond în anul 2012, numărul acestora a crescut de 3 ori însă volumul total al garanțiilor acordate de cca. 220 mil. euro este sub nivelul  din această perioada a anului 2011. Din păcate și structura garanțiilor s-a schimbat în sensul că ponderea garanțiilor pentru producție a crescut de la 25,2 % la 43,2 % (+18%), iar a garanțiilor pentru investiții a scăzut corespunzător”, a ţinut să menţioneze în încheiere dna Toncea.
    Dl. George Guran, Şef birou Serviciu Selecţie şi Monitorizare-OIE, POSCCE, MECMA a vorbit despre accesarea fondurilor structurale în finanţarea proiectelor de investiţii în sectorul energetic, şi a atins aici şi segmentul atât de solicitat al investiţiilor în regenerabile. 
   Ultimul panel a aparţinut companiilor americane. Dl. Larry White, International Agribusiness manager, în calitate de reprezentant al Reinke Irrigation manufacturing Co. Deshler a prezentat sisteme de irigaţii de ultimă generaţie iar dl Radu Lupu , Director Executiv, Titan Machinery Co. Fargo, Dakota de Nord a vorbit despre produsele companiei pe care o reprezintă. Despre avantajele Programului de Instruire pentru Agribusiness al Universităţii Dakota de Nord a avut o prezentare în încheiere dna Otilia Manta, Preşedinte al Grupului Român de Investiţii şi Consultanţă. 
   Seminarul a avut un ecou larg în rândul societăţilor participante la INDAGRA sau a fermierilor care doresc să investească şi care, pe lângă acest seminar, au avut posibilitatea să cunoască, în aceeaşi zi, larga ofertă de produse propusă de cel mai mare târg de profil din România.

    Sursa: www.ccib.ro
    Rubrica Acasă > Media şi publicaţii proprii > Comunicate de presă