Serbarea Zilei Europene a Limbilor Străine în cadrul Centrului de Informare Europe Direct Făgăraş

    În anul 2001, Comisia Europeană a hotărât să declare ziua de 26 septembrie ca fiind Ziua Europeană a Limbilor Străine tocmai pentru a sublinia rolul limbilor străine şi influenţa lor în viaţa noastră. Drept dovadă, Uniunea Europeană continuă să finanţeze o serie de programe şi proiecte destinate tuturor celor interesaţi, indiferent de vârstă, în scopul motivării dedicării studiului limbilor moderne.
    Cu acest prilej, Centrul de Informare Europe Direct Făgăraş, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Braşov – Reprezentanţa Făgăraş, a deschis un stand expoziţional pe durata a două zile, 26-27 septembrie a.c. Pe scurt, iată care au fost temele principale ale evenimentului: evidenţierea utilităţii învăţării limbilor străine, modul în care acestea ajută la dezvoltarea personală şi profesională a fiecărui om dornic de studiu, însuşirea valorilor promovate de UE.
    Mai mult, în incinta standului s-au pus la dispoziţia publicului interesat tipărituri în toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.
    De-a lungul zilelor de sărbătoare, Centrul de Informare Europe Direct Făgăraş a fost vizitat de peste 250 de elevi, însoţiţi de cadrele lor didactive. Întâlnirea cu fiecare grup de vizitatori a constat în:
o prezentarea unui scurt istoric al Zilei Europene a Limbilor Străine,
o enumerarea limbilor oficiale ale Uniunii Europene, a celor regionale şi minoritare vorbite pe teritoriul continentului european, dar şi a familiilor limbilor cărora acestea aparţin,
o descrierea felului în care UE promovează învăţarea limbilor străine,
o evidenţierea atractivităţii noilor metode de predare, respectiv de învăţare a limbilor străine, şi, implicit, a beneficiilor acestora în sensul îmbunătăţirii colaborării dintre elevi şi profesori,
o purtarea discuţiilor libere despre avantajele cunoaşterii a cel puţin unei limbi străine,
o exprimarea părerilor pro şi contra privind clasa tradiţională versus clasa online şi
o susţinerea unui mic program artistic format din prezentarea câtorva cântece şi poezii în alte limbi decât cea maternă. 
    Evenimentul a fost mediatizat nu doar în presă, ci şi pe unul dintre posturile locale de televiziune. Pe deasupra, reprezentanţii acestuia din urmă au participat activ la derularea manifestării ocazionate de celebrarea zilei în speţă. De asemenea, s-au făcut o mulţime de fotografii în care se regăsesc, în principal, efectivele claselor de şcolari prinşi în mijlocul activităţii cu caracter solemn. 
    În loc de încheiere, redăm un proverb arab şi gândul sugestiv al humanistului spaniol Juan Luis Vives: „Dacă doreşti să eviţi un război, învaţă o limbă” şi „Nu este oglindă mai bună care să reflecte imaginea unui om decât cuvintele sale”.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply