Sustinerea politicilor de tineret prin intermediul POSDRU si aplicarea obiectivelor documentului “Youth Opportunities Initiative”

    Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), in parteneriat cu Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR) si Organizatia de Tineret Blocul National Sindical (OT BNS) au organizat marti, 17 Iulie 2012, la sediul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) conferinta de presa „POSDRU – o sansa pentru tineri!”. Tema evenimentului a fost sustinerea politicilor de tineret prin intermediul POSDRU si aplicarea obiectivelor documentului „Youth Opportunities Initiative”.
    La eveniment au participat in calitate de speakeri Cristian Ababei, director AM POSDRU, Florin Jianu, presedinte PTIR si Florian Marin, presedinte OT BNS. Presedintele PTIR a initiat discursul dumnealui prin a mentiona scopul principal al conferintei, si anume acela de a anunta in mod oficial lansarea Grupului Tematic de Lucru pentru Tineri in cadrul POSDRU. Ideea crearii unui astfel de instrument a aparut, ca urmare a necesitatii implementarii documentului „Youth Opportunities Initiative”, dar si a statisticilor privind activitatea tinerilor la nivel national, care evidentiaza faptul ca 22.8% dintre acestia nu mai studiaza, dar nici nu au statutul de angajat, iar rata somajului pentru cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani este de 23.7%. Dumnealui a mentionat faptul ca in acest moment accentul trebuie pus pe educatie si adoptarea de modele de bune practici din alte state europene, asemeni celor incluse in documentul „European Economic Eco system”. Pe de alta parte, a subliniat faptul ca structura grupului de lucru privind tinerii va implica intreaga paleta a actorilor sociali, una patronala, una sindicala si una guvernamentala rezultatele activitatii acestuia concretizandu-se in special prin strategii privind lansarea de noi call-uri in cadrul POSDRU cu accent pe tineri, precum si implicarea acestui grup de lucru pentru urmatoarea perioada programatica 2014-2020.
    Discursul directorului AM POSDRU, Cristian Ababei, a vizat necesitatea stabilirii unui cadru de identificare si solutionare a principalelor probleme pe care tinerii din Romania le au prin intermediul instrumentelor de finantare europene. Pe de alta parte, dumnealui a subliniat importanta crearii acestui grup de lucru din perspectiva pe care o colaborare dintre o autoritate patronala, una sindicala si una publica le poate avea in acest context, oferind astfel un caracter realist politicilor care urmeaza sa fie elaborate. Domnul Ababei a prezentat, de asemenea, principalele actiuni care vor fi realizate in cadrul Autoritatii de Management sub conducerea dumnealui, si anume lansarea apelului de proiecte anuntate pentru toamna anului 2012, cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene, dar si imbunatatirea cadrului legislativ care reglementeaza activitatea beneficiarilor POSDRU.
    Florian Marin, presedintele OT BNS, si-a bazat discursul pe actiunile intreprinse de partenerii sociali, in vederea facilitarii tranzitiei de la scoala la viata activa. In acest sens, a subliniat proiectele initiate cu scopul de a creste gradul de ocupare a elevilor si studentilor viitori absolventi din invatamantul national. De asemenea, a enumerat motivele care au stat la baza initiativei acestui grup de lucru privind tinerii, si anume faptul ca acestia reprezinta categoria sociala cea mai afectata de somaj, ca majoritatea sunt angajati cu contracte de munca temporare, insertia profesionala constituind una din cele mai importante probleme.
    De asemenea, pe baza intrebarilor adresate de catre reprezentantii mass-media prezenti, reprezentantii mediului sindical si patronal au evidentiat implicarea in implementarea unor proiecte dedicate tinerilor prin intermediul POSDRU, iar reprezentantul structurii guvernamentale a sustinut necesitatea atragerii unor resurse financiare mai importante din partea beneficiarilor programului, cu scopul de a creste rata de absorbtie a fondurilor europene la peste 1 miliard de euro pentru anul 2012. Pe de alta parte, reprezentantii PTIR si OT BNS si-au manifestat sustinerea cu privire la noile modificari legislative menite sa incurajeze mediul de afaceri – plata TVA numai la incasarea facturii.
    In incheiere, reprezentantii grupului de lucru privind tinerii au mentionat ca orice organizatie pentru tineret interesata de aceasta initiativa poate participa la sedintele organizate si se poate implica activ in cadrul acestuia.
    Despre acest subiect puteti citi in amanuntime pe site-ul:
www.immromania.ro/Biroul
de presa al PTIR
    Sursa:
www.ccibv.ro/Newsletter saptamanal nr. 25 din 20.07.2012/Rubrica Actualitate

Leave a Reply