Sursele regenerabile de energie: Comisia confirma integrarea pe piata si nevoia de crestere dupa 2020

    Uniunea Europeana este decisa sa atinga o cota de 20 % a energiei din surse regenerabile pana in 2020. Acest obiectiv poate fi indeplinit intr-un mod rentabil numai daca toate politicile actuale sunt puse in aplicare in toate statele membre, iar sistemele de sprijin converg. In Comunicarea adoptata, Comisia solicita, asadar, o abordare europeana mai bine coordonata in ceea ce priveste instituirea si reforma sistemelor de sprijin, precum si o intensificare a tranzactiilor cu energia din surse regenerabile incheiate intre statele membre. Mai mult, avand in vedere ca investitorii au nevoie de certitudine in materie de reglementari, este esential sa inceapa discutiile privind viitorul si constituirea unui cadru solid dupa anul 2020.
    Comunicarea indica patru domenii principale in care ar trebui intreprinse mai multe eforturi pana in 2020 pentru a atinge intr-un mod rentabil tintele stabilite in materie de energie din surse regenerabile.
• Piata energiei. Comisia subliniaza nevoia de a finaliza piata interna a energiei si recunoaste necesitatea de a aborda la nivelul pietei problema stimulentelor acordate pentru investitiile in productia de energie electrica, pentru a facilita integrarea pe piata a surselor regenerabile de energie.
• Sistemele de sprijin. Comisia favorizeaza sistemele care incurajeaza reducerea costurilor si evita supracompensarea. De asemenea, Comisia solicita mai multa coerenta intre statele membre cu privire la sistemele de sprijin, astfel incat sa se evite barierele inutile.
• Mecanismele de cooperare. Comisia incurajeaza utilizarea sporita a mecanismelor de cooperare prevazute in directiva privind energia din surse regenerabile. Mecanismele de cooperare le permit statelor membre sa-si atinga tintele nationale obligatorii prin tranzactionarea energiei din surse regenerabile intre ele. Aceasta inseamna ca un stat membru cumpara, de exemplu, energie eoliana sau solara de la un alt stat membru sau de la o tara terta din afara UE, ceea ce poate fi mai ieftin decat sa produca energie solara sau eoliana in tara gazda.
• Cooperarea energetica in regiunea mediteraneana. Comisia sugereaza imbunatatiri ale cadrului de reglementare si subliniaza ca, in Maghreb, o piata regionala integrata ar facilita investitiile pe scara larga in regiune si ar permite Europei sa importe energie electrica din surse regenerabile.
In ceea ce priveste perioada de dupa 2020, Comisia recunoaste ca, in absenta unui cadru adecvat, cresterea energiei din surse regenerabile se va reduce drastic. Un astfel de cadru trebuie sa permita mai multa inovare si sa diminueze costurile, transformand sursele regenerabile de energie intr-un sector promitator al investitiilor pentru crestere. De aceea, Comisia propune sa demareze procesul de pregatire a viitoarelor optiuni de politica si a principalelor repere pentru anul 2030 si identifica trei optiuni, in plus fata de optiunea statu-quo:
• Tinte noi pentru emisiile de gaze cu efect de sera (GHG – Greenhouse gas emissions), dar niciun fel de tinte pentru energia din surse regenerabile. Schema de comercializare a emisiilor ar fi principalul instrument de reducere a emisiilor de CO2.
• Trei tinte nationale: privind energia din surse regenerabile, eficienta energetica si gazele cu efect de sera.
• Tinte la nivelul UE: privind energia din surse regenerabile, eficienta energetica si gazele cu efect de sera.
 

    Comisia subliniaza importanta identificarii principalelor repere pentru 2030 cat mai curand posibil. Acestea ar trebui sa le permita producatorilor de energie sa fie tot mai competitivi pe piata europeana a energiei.
    Care este parerea comisarul pentru energie, Günther Oettinger, despre acest subiect, precum si care este cadrul legal in domeniu, puteti afla vizitand pagina web a sursei initiale a prezentei informatii, adica
www.immromania.ro/Comisia Europeana

    Sursa: www.ccibv.ro/Newsletter saptamanal nr. 19 din 06.06.2012/Rubrica Actualitate

Leave a Reply