Crearea de locuri de munca, prioritatea majora a Romaniei

    Una dintre problemele majore ale absorbtiei de fonduri structurale, si anume lipsa de fonduri pentru cota de co-finantare a proiectelor, pare a-si gasi rezolvare. Premierul Ponta a declarat ca in acordarea banilor pentru finantarea proiectelor pe fonduri structurale se va tine seama de capacitatea respectivelor proiecte de a crea cat mai multe locuri de munca.
    Daca promisiunea primului ministru se va transpune si in fapte, ar fi pentru prima oara cand s-ar actiona coerent si bine fundamentat in acordarea de la bugetul statului a fondurilor pentru proiecte pe fonduri structurale.
    Intrebat, in anul 2009, care ar fi elementul care ar putea semnala apropierea de final a crizei economico-financiare, laureatul Premiului Nobel pentru economie, Edward C. Prescott, aflat in vizita in Romania, declara ca se va putea spune ca ne apropiem de finalul crizei atunci cand numarul locurilor de munca va ajunge la nivelul din anul 2007.
    In Romania, lucrurile sunt departe de acest obiectiv. Mai exact, conform unui comunicat recent al Institutului National de Statistica, in luna mai aveam 720.000 de someri, cu 0,2% mai mult decat in luna anterioara. Daca, pe de o parte, fata de media europeana a somajului, care variaza in jurul cifrei de 10,3%, stam destul de bine, pe de alta parte, un numar in crestere de someri este un semnal de alarma pentru tara noastra, unde si asa rata dintre salariati si cei dependenti de acestia este una mai mare decat in vestul continentului.
    Situatia se complica si pentru ca, asa cum l-a informat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, pe Ponta cu ocazia reuniunii de la Bucuresti a „Prietenilor coeziunii”, Romania este pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Cu alte cuvinte, nu accesam fonduri, nu avem bani pentru proiecte structurale, iar lipsa investitiilor atrage, evident, cresterea somajului.
    „Problema Romaniei nu este reducerea fondurilor, ci lipsa noastra de capacitate de absorbtie a acestor fonduri. Suntem pe ultimul loc din Europa, asta a fost situatia pe care mi-a prezentat-o si astazi presedintele Barroso si intrebarea este: „vrem fonduri, dar putem sa le cheltuim, sa le absorbim?” Ori asta tine de o schimbare fundamentala in ceea ce priveste capacitatea institutionala si administrativa a Romaniei si asta incercam sa implementam pentru 1 ianuarie 2014”, a afirmat Ponta, la conferinta de presa organizata cu ocazia reuniunii Grupului „Prietenii Coeziunii”, pe tema Cadrului financiar multianual UE 2014 – 2020.
    Iar „schimbarea fundamentala” de care vorbeste primul ministru este tocmai alocarea prioritara a finantarii pe fonduri structurale pentru acele proiecte care duc la cresterea numarului de locuri de munca nou create. „Locuri de munca nu o sa mai faca statul roman, locurile de munca vor fi facute de marii investitori privati, cu o singura conditie: Guvernul Romaniei sa nu le puna bete-n roate, ci sa-i ajute in toate proiectele pe care le dezvolta”, a mai spus premierul Victor Ponta.

     Sursa: www.ccib.ro
     Revista Afacerea, Anul VII, Nr. 24-25 (337-338) 06-19.06.2012, Rubrica Reperele saptamanii

Leave a Reply