IMM-urile executate silit vor beneficia de credite garantate si contragarantate de stat

    „In prezent, firmele in executare silita nu pot beneficia de credite garantate si contragarantate de stat.  Incepand cu 1 iulie, acestea pot sa beneficieze de garantii si contragarantii, daca indeplinesc mai multe criterii. Astfel, vor fi eligibile pentru garantii si contragarantii cei care solicita credite cu destinatie specifica de plata a obligatiilor fiscale restante, pentru finantarea capitalului de lucru, din care achita si obligatiile fiscale restante, intreprinderile care au aprobate inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante si cele care au aprobate cereri de restituire sau de rambursare a unor sume achitate cu titlu de obligatii fiscale”, a declarat, la conferinta Mediafax Talks About SMEs, presedintele Fondului National de Contragarantare a Creditelor pentru IMM-uri, Ioan Hidegcuti.
    El a aratat ca Guvernul a luat aceasta decizie deoarece sunt multe firme care au supravietuit crizei, dar care in prezent sunt in executare silita pentru restante nesemnificative, adaugand in acelasi timp ca Fondul are conventii cu bancile pentru a acorda credite firmelor in aceasta situatie.
Incepand cu 1 iulie vor intra in vigoare si alte masuri care vor veni in sprijinul firmelor mici si mijlocii care vor sa beneficieze de garantii si contragarantii de la stat pentru creditele accesate.

    „O masura pe care o vedem cu un impact urias este eliminarea comisionului Fondului de Contragarantare, in prezent de 0,37%. Este un caz unic in Europa si va avea ca efect scaderea costului de finantare, in conditiile in care oricum cererea de finantare din partea firmelor este in scadere”, a aratat Hidegcuti.
    In acelasi timp, subliniaza Mediafax, Fondul a relaxat conditiile de eligibilitate a beneficiarilor de garantii si contragarantii. Firmele vor fi evaluate prin raportare la conditii cumulative referitoare la evolutia capitalului, datoriile si pierderile inregistrate, ca fiind exclusive si raportate la doua exercitii financiare consecutive.
Fondul de Contragarantare va avea totodata posibilitatea co-garantarii garantiilor acordate atat de institutiile specializate ale statului, dar si de banci.
    In acest sens, statutul Fondului urmeaza sa fie modificat deoarece acesta are in prezent ca obiect unic de activitate, contragarantarea creditelor acordate de fondurile de garantare firmelor mici si mijlocii.
Fondul a acordat in doi ani 11.000 de contragarantii, iar in acest an estimeaza ca va asigura 8.000 de contragarantii, care vor sustine credite de circa un miliard de euro.
   „Tinta pentru acest an a fost cam optimista, dar nu din cauza capacitatii noastre de a acorda contragarantii, ci pentru ca cererea de credite s-a redus de teama unei noi recesiuni in Europa, care ar afecta piata de export a firmelor, dar si din cauza scaderii pietei interne”, a mai spus Hidegcuti. (A.M.)

Sursa: www.ccib.ro
Revista  Afacerea, Anul VII, Nr. 20-21 (333-334) 09-22.05.2012, Rubrica IMM

Leave a Reply