Ce este un microcredit si cine il poate accesa?

    Microcreditul este un imprumut de maximum 25.000 euro, fiind destinat atat microintreprinderilor – firme care au mai putin de 10 angajati, cat si persoanelor defavorizate – somerii sau persoanele inactive, cei care primesc asistenta sociala, care doresc sa inceapa activitati independente, dar nu au acces la servicii bancare traditionale.
   Microfinantarea reprezinta furnizarea de servicii financiare, ca de exemplu credite, produse de economisire si de asigurare pentru persoane fizice sau comunitati defavorizate.
   Furnizorii de microcredite sunt considerati a fi organizatiile non-guvernamentale, fundatiile, agentiile guvernamentale, bancile de economii, cooperativele, casele de ajutor, institutiile financiare comunitare de dezvoltare si institutiile financiare nebancare (IFN).
   Motivul principal pentru care exista microfinantare este nevoia de a oferi instrumente de finantare atat pentru categoriile defavorizate, cat si pentru microintreprinderi.
   Lipsa accesului la finantare bancara se datoreaza lipsei garantiilor, lipsei experientei antreprenoriale sau lichiditatii reduse.
  Sectorul de microfinantare in Romania este dominat de IFN-uri si banci. Exista o banca de microfinantare specializata, ProCredit Bank, si exista un numar mare de banci comerciale care ofera microcredite IMM-urilor, in mod traditional: Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR si Banca Romaneasca. 

   Pentru informatii amanuntite despre aceasta tema, accesati urmatoarele site-uri: www.immromania.ro si www.efin.ro
   Sursa: www.ccibv.ro/Newsletter saptamanal nr. 15 din 11/05/2012/Rubrica
Actualitate

Leave a Reply