Însemnătatea zilei de 9 mai

    De Ziua Europei, Centrul Europe Direct Făgăraş a adus un omagiu părinților fondatori ai Uniunii Europene. La manifestarea organizată în acest sens, 390 de copii din şcolile făgărăşene au aflat următoarele:

    Evenimentul aniversar denumit „Ziua Europei” îşi are originea în anul care a marcat jumătatea secolului XX. În concret, în 9 mai 1950, ministrul afacerilor externe al Franţei, Robert Schuman, prezintă planul conceput special în scopul iniţierii unei cooperări între statele europene. În istorie, acest plan este cunoscut sub numele de „Declarația Schuman” şi a fost conceput din două considerente: a) unirea industriilor de oțel și cărbuni aparţinând Germaniei de Vest și Franței şi b) preîntâmpinarea izbucnirii unui alt război mondial, aşa încât locuitorii continentului european să nu mai resimtă ororile unui conflict armat de amploare. Din acel moment istoric, ziua de 9 mai este sărbătorită anual drept „Ziua Europei”.
    Ce ştim despre cei care au muncit neobosit pentru a crea Europa de astăzi? O Europă care trăieşte în pace de peste 60 de ani. Fără îndoială au fost mulţi cei care s-au implicat în procesul de integrare europeană de-a lungul ultimelor decenii, bărbaţi şi femei deopotrivă, însă unsprezece dintre aceştia au jucat un rol-cheie şi au rămas în istorie drept „părinţii fondatori” ai Uniunii Europene:
o Konrad Adenauer (Germania)
o Joseph Bech (Luxemburg)
o Johan Willem Beyen (Țările de Jos)
o Winston Churchill (Regatul Unit)
o Alcide de Gasperi (Italia)
o Walter Hallstein (Germania)
o Sicco Mansholt (Țările de Jos)
o Jean Monnet (Franţa)
o Robert Schuman (Franța)
o Paul-Henri Spaak (Belgia)
o Altiero Spinelli (Italia). 
    Comisia Europeană a pregătit o serie de fişe informative şi videoclipuri care ilustrează rolul major pe care aceştia l-au jucat în istoria integrării europene. Pe lângă detalii despre cariera profesională şi politică, experienţele de război sau convingerile proeuropene ale protagoniştilor, este conturat şi profilul fiecăruia, cu informaţii inedite. Cine ar fi bănuit, de exemplu, că unul dintre ei a fost câştigător al Premiului Nobel sau că un altul a participat la un turneu de Cupă Davis?
    La data de 9 mai, de Ziua Europei, prezentăm acest material pentru a le aduce un omagiu părinţilor fondatori, iar pe viitor intenţionăm să adăugăm nume noi în galeria personalităţilor marcante din istoria Uniunii Europene. Pentru informaţii suplimentare, puteţi accesa link-ul:
http://europa.eu/about-eu/eu-history/index_en.htm Utilizatorii pot tipări fişele informative de pe acest site, disponibile în 22 de limbi.
    Pentru a reliefa semnificaţia acestei zile, un grup de arhitecţi şi sculptori români au ridicat un monument în semn de recunoştinţă pentru contribuţia notabilă a celor 12 membri fondatori ai Uniunii Europene. Graţie acestor oameni politici de seamă, s-au pus bazele constitutive ale uniunii economice şi politice existente între cele 27 state: Uniunea Europeană. Monumentul respectiv este situat în Parcul Herăstrău din Bucureşti, pe Insula Trandafirilor. Ansamblul este alcătuit din busturile din bronz ale celor 12 oameni de stat europeni – reprezentanţi marcanţi ai statelor europene – dispuse sub formă de cerc. În mijlocul ansamblului se află un alt monument din marmură și granit albastru. Mai precis, este vorba despre o platformă pe care sunt dispuse radial stele galbene, fabricate din bronz, care le imită pe cele de pe steagul european. În centrul platformei se înalţă un catarg pe care este arborat drapelul Uniunii Europene. Inaugurarea oficială a avut loc în anul 2006, de Ziua Europei.
    În acest context, reamintim că Uniunea Europeană îşi are sorgintea în două organizaţii importante, şi anume: Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO), fondată în anul 1951 de şase state (Franţa, Belgia, Italia, Olanda, Luxemburg şi R.F.Germania), și Comunitatea Economică Europeană (CEE), fondată în anul 1957 de şase state (Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda). 
    Semnarea Tratatului de la Maastricht, intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993, coincide cu acordarea actualei denumiri a celei mai valoroase uniuni economice şi politice: Uniunea Europeană. Iar semnarea Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, a însemnat îmbunătăţirea actelor constituționale ale UE prin amendare.
    În acord cu semnificaţia zilei de 9 mai, subliniem şi unul dintre simbolurile Uniunii Europene: drapelul. După cum se ştie, acesta este format dintr-un cerc din 12 stele de culoare galbenă, inscripţionate pe un fundal albastru. Albastrul reprezintă vestul, în vreme ce numărul stelelor reprezintă perfecțiunea; laolată fiind, acestea reprezintă unitatea.
   Relevantă este şi deviza Uniunii Europene: „Unitate în Diversitate” (adoptată de Uniunea Europeană în data de 4 mai 2000). Aceasta este inspirată din cea în limba latină „In Varietate unitas!„ a deţinătorului Premiului Nobel, Ernesto Teodoro Moneta; în anul 2004, deviza în speţă a fost tradusă în cele 23 de limbi oficiale ale UE.

   În loc de concluzie, putem afirma că, din punct de vedere cultural, politic, social şi economic, deviza „Unitate în Diversitate” reflectă îmbinarea în mod armonios dintre statele membre ale UE.

Leave a Reply