Comisia impulsioneaza protectia pentru lucratorii detasati

    Pentru a face ca piata unica a UE sa functioneze mai bine pentru lucratori si pentru intreprinderi, Comisia a propus noi norme pentru extinderea protectiei pentru lucratorii detasati temporar in strainatate. Protectia lucratorilor si concurenta loiala reprezinta cele doua fete ale monedei pietei unice a UE si, cu toate acestea, se constata ca adesea nu se respecta conditii minime de angajare si de munca pentru cei un milion si ceva de lucratori detasati din UE. Pentru abordarea aspectelor abuzive specifice, in care lucratorii nu se bucura de deplinatatea drepturilor lor in ceea ce priveste, de exemplu, salariul sau concediile, mai ales in sectorul constructiilor, Comisia a prezentat, in cadrul unei directive privind respectarea drepturilor, propuneri concrete si practice de intensificare a monitorizarii si de consolidare a respectarii normelor existente, precum si de imbunatatire a modului in care acestea se aplica in practica. Aceasta va asigura conditii de egalitate intre intreprinderile implicate, excluzandu-le pe cele care nu respecta regulile, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
    Pentru a emite un semnal puternic ca drepturile lucratorilor si libertatea lor de a face greva se afla pe picior de egalitate cu libertatea de a presta servicii, Comisia a prezentat si un nou regulament care tine cont de jurisprudenta existenta. Aceasta are relevanta in mod special in contextul prestarii transfrontaliere de servicii, precum detasarii lucratorilor. Obiectivul general al ambelor propuneri este de a stimula locurile de munca de calitate si de a spori competitivitatea in UE prin actualizarea si imbunatatirea functionarii pietei unice, garantand, totodata, drepturile lucratorilor.
    Dupa adoptarea pachetului legislativ, presedintele Barroso a declarat: „Am promis Parlamentului European in 2009 ca vom clarifica exercitarea drepturilor sociale pentru detasarea lucratorilor. Libera prestare minibüs kiralama ankara a serviciilor in cadrul pietei interne reprezinta o oportunitate majora de crestere. Dar normele trebuie sa se aplice tuturor in mod egal. Aceasta nu se intampla intotdeauna pentru lucratorii detasati intr-un alt stat membru. Astazi, Comisia Europeana actioneaza concret pentru eliminarea abuzurilor inacceptabile. Vrem sa ne asiguram ca lucratorii detasati se bucura pe deplin de drepturile lor sociale in intreaga Europa.”
    Comentand importanta propunerilor atat pentru lucratori, cat si pentru intreprinderi, László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a subliniat: „Detasarea temporara a lucratorilor ar trebui sa reprezinte o situatie win-win pentru pietele fortei de munca din UE si pentru intreprinderi, dar nu poate fi utilizata ca modalitate de ocolire a standardelor sociale minime.”
    Andor a accentuat, de asemenea, faptul ca piata unica poate sa functioneze eficient numai in conditii de concurenta corecta: „Aceste propuneri clarifica pentru toata lumea normele privind lucratorii detasati si instituie garantii practice impotriva dumping-ului social si a conditiilor proaste de munca, mai ales in sectorul constructiilor, in care detasarea lucratorilor se foloseste cel mai intens si in care se raporteaza cele mai multe abuzuri.”

    Sursa: www.ccib.ro
    Revista Afacerea, Anul VII, Nr. 15-17 (328-330) 04-24.04.2012, Rubrica Pentru intreprinzatori

Leave a Reply