O taxa pe tranzactiile financiare pentru consolidarea pietei unice

    Piata unica europeana trebuie consolidata, iar sectorul financiar trebuie sa aduca o contributie adecvata la iesirea UE din criza. Acestea sunt principalele argumente pentru introducerea unei taxe europene pe tranzactiile financiare. Comisarul european pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta, a aratat pe 20 martie, in cadrul unei reuniuni de la comisia pentru afaceri economice si monetare, importanta noii taxe. 
    Ca urmare a crizei, datoria publica la nivelul celor 27 de state membre UE, care reprezenta mai putin de 60% din PIB in 2007, a crescut la 80% in anii urmatori. Statele membre au alocat 4.600 de miliarde de euro pentru planurile de salvare a sectorului financiar in timpul crizei. Sectorul financiar se bucura de un avantaj fiscal de aproximativ 18 miliarde de euro pe an ca urmare a scutirii de la TVA a serviciilor financiare.

        Propunerea Comisiei

    Anul trecut, Comisia Europeana a prezentat o propunere de taxa pe tranzactiile financiare, aplicabila in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Taxa ar urma sa se aplice tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare care au loc intre institutii financiare, atunci când cel putin una dintre partile tranzactiei este situata in UE.
   Conform propunerii Comisiei, ar urma sa se aplice o taxa de 0,1% in cazul actiunilor si al obligatiunilor si o taxa de 0,01% in cazul contractelor de instrumente financiare derivate. Prin aceasta masura, s-ar putea colecta anual aproximativ 57 de miliarde de euro.

       O noua sursa de venit pentru bugetul UE

    Prin introducerea unei noi taxe pe sectorul financiar, institutiile financiare ar participa la acoperirea costului redresarii economice. Propunerea arata ca cetatenii europeni au suportat costul vastelor planuri de salvare vizând sectorul financiar, finantate din taxele platite de contribuabili.
    In plus, un cadru coordonat la nivelul UE pentru taxa pe tranzactiile financiare ar contribui la consolidarea pietei unice a UE, contribuind la reducerea denaturarilor concurentei de pe piata unica, vor descuraja tranzactiile riscante si vor completa masurile de reglementare vizând evitarea unor viitoare crize.
    Conform propunerii, veniturile generate de taxa ar fi impartite intre UE si statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca o resursa proprie a UE, ceea ce ar permite reducerea contributiilor nationale la bugetul UE.

     Votul in comisie este programat pe 25 aprilie, iar cel in plen pe 16 iunie.

     Sursa: www.ccibv.ro / Newsletter saptamanal Nr. 9 din 30.03.2012/Rubrica Actualitate
    Pentru alte detalii despre acest subiect, accesati site-ul:
www.immromania.ro/Parlamentul European

 

Leave a Reply