Incredere, crestere economica si locuri

    Liderii UE au convenit asupra necesitatii de a lua masuri urgent pentru a combate
somajul in randul tinerilor, pentru a sprijini IMMurile si pentru a consolida piata unica. De asemenea, au stabilit data semnarii noului tratat privind coordonarea politicilor economice.
   Sefii de stat si de guvern au convenit asupra necesitatii de a lua masuri urgente, la nivel european si national, pentru a stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca. Prioritatile sunt combaterea somajului in randul tinerilor, consolidarea pietei unice si sprijinirea intreprinderilor mici.

    Liderii UE au ajuns la un acord cu privire la Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in uniunea economic si monetara (asa-numitul „pact bugetar”). Acesta va aduce mai multa stabilitate si va permite formularea unui raspuns ferm la criza datoriilor suverane.
    De asemenea, s-a ajuns la un accord referitor la Tratatul privind Mecanismul european de stabilitate – un fond permanent menit sa sprijine tarile cele mai vulnerabile din zona euro.


        Reducerea somajului in randul tinerilor
   Tarile UE s-au angajat sa pregateasca planuri nationale pentru ocuparea fortei de munca.Acestea vor include masuri precum redirectionarea sarcinii fiscal impuse veniturilor salariale si reducerea segmentarii pietei muncii. Tinerii si persoanele mai putin calificate ar avea astfel mai multe oportunitati de angajare.
   Comisia va crea grupuri de actiune impreuna cu tarile in care rata somajului in randul tinerilor depaseste media (Spania, Grecia, Italia, Portugalia, Slovacia, Lituania, Letonia, Irlanda).

        Realizarea pietei unice
   Recunoscand importanta pe care o are piata unica pentru cresterea economica a Europei, liderii UE au convenit sa acceleze implementarea propunerilor deja inaintate in acest sens si au invitat Franta, Germania si Regatul Unit sa-si solutioneze diferendele privind brevetul UE. Comisia a insistat asupra necesitatii de a finaliza, pana in 2015, realizarea pietei unice digitale.


         Sprijin pentru intreprinderile mici
     Cele 23 de milioane de intreprinderi mici din UE au nevoie de sprijin. Statele membre s-au angajat sa le faciliteze accesul la credite, finantari si capitaluri de risc si sa le reduca povara administrativa.
      De asemenea, tarile UE vor analiza posibilitatile de a redirectiona cele 82 de miliarde de euro din fonduri structurale si sociale nealocate catre masurile de crestere economica si ocupare a fortei de munca.

         Un nou tratat international
     Tarile UE (cu exceptia Regatului Unit si a Republicii Cehe) au convenit sa semneze, in martie, un nou tratat international de consolidare a coordonarii economice in zona euro. Acesta prevede, printre altele, anumite cerinte de vot pentru demararea „procedurii aplicabile deficitelor excesive” si angajamentul de a oficializa „regula echilibrului bugetar” la nivel national.

         Un acord privind infiintarea unui fond permanent
     Tarile din zona euro si-au incheiat lucrarile asupra unui tratat separat de infiintare a unui fond permanent de salvare. Acesta ar trebui sa devina operational in iulie 2012.
     Mai multe detalii despre reuniunea Consiliului European din 30 ianuarie.

     Raspunsul Comisiei la deciziile Consiliului European Prezentarea privind cresterea economica si ocuparea fortei de munca, sustinuta de presedintele Comisiei, José Manuel Barroso.

      Pentru mai multe amanunte: e-infoBusiness Bulletin/Comisia Europeana
      Sursa: www.ccibv.ro / Newsletter săptămânal Nr. 4 din 17.02.2012/ Rubrica Actualitate

Leave a Reply