Studiu: Apetitul romanilor pentru antreprenoriat este foarte scazut. Birocratia este principala problema a celor care detin o afacere

    Studiul IMAS a fost prezentat la Romanian Business Leaders Summit, care a debutat joi, la Howard Johnson. În ultimii cinci ani, 80% dintre români nu si-au dorit sã porneascã o afacere, aratã o cercetare IMAS realizatã în decembrie 2011, la comanda Fundaţiei Romanian Business Leaders (FRBL). Potrivit aceluiaşi studiu, primele probleme de care s-au lovit cei care deţin deja o afacere sunt: „birocraţia din administraţia localã” (49%) şi „cererile de şpagã” (30%). O altã concluzie, edificatoare pentru situaţia start-up-urilor româneşti, este aceea cã „lipsa capitalului de pornire” este principalul motiv pentru care românii nu au o afacere proprie (55%). Criza pare sã fie un motiv pentru numai 23% dintre respondenţi.

    Rezultatele cercetãrii IMAS au fost dezbãtute astãzi la Romanian Business Leaders Summit (RBLS), prima iniţiativã comunã a mediului de business autohton, care a atras peste 150 de participanţi din domenii variate (antreprenori, manageri de multinaționale și firme românești, bancheri, avocați, oameni de publicitate, investitori, profesioniști de resurse umane, analiști, oameni de business din software, telecom, branding, petrol & gaze, farma, servicii financiare).

    În cele douã zile ale summit-ului (2-3 febr.), care a debutat astãzi, participanții lucreazã în echipe pentru identificarea a 12 proiecte concrete pentru șase direcții de acțiune: Educația; Buna guvernare și statul modern; Cultura antreprenorialã; Capitalul autohton; Coagularea comunitãții;  Strategia de țarã.

    „RBLS își propune sã revitalizeze spiritul de lider pe care comunitatea de afaceri trebuie sã-l demonstreze în contextul actual. Summit-ul, ca focalizare a unor energii pozitive remarcabile din comunitatea româneascã de business, va fi un pas concret și substanțial într-un proiect de lungã duratã pentru România”, a declarat Mihai Marcu, preşedintele FRBL, în deschiderea summitul-ui.

    RBLS este o inițiativã a Fundației Romanian Business Leaders (FRBL), organizație care își propune sã coaguleze oamenii de business într-o comunitate puternicã, dornicã și capabilã sã facã din România un stat modern și o economie competitivã.

   RBLS se desfãşoarã între 2 și 3 februarie la Hotel Howard Johnson din București și este un eveniment susținut de TVR Info. Partenerul media al evenimentului este Hotnews.ro.


    Sursa:
www.ccibv.ro / Newsletter săptămânal Nr. 3 din 10.02.2012/ Rubrica Actualitate

Leave a Reply