Energia regenerabila: sunt necesare investitii in reteaua energetica

    Uniunea Europeana doreste ca pana in 2020 energia regenerabila sa reprezinte 20% din totalul necesarului de energie. Aceasta crestere inseamna insa cheltuieli legate de schimbari si de extinderea retelei energetice existente. Un studiu privind Reteaua Europeana pentru Energia Regenerabila a fost pe ordinea de zi a unei reuniuni a comisiei pentru industrie, cercetare si energie luni.

    Obiectivul principal al studiului, facut la cererea comisiei parlamentare, a fost identificarea schimbarilor de infrastructura necesare pentru cresterea utilizarii resurselor regenerabile de energie. Studiul sugereaza ca integrarea energiei regenerabile in retea va consolida competitivitatea si va creste siguranta furnizarii. Insa aceasta integrare cere investitii majore.

    Multi producatori de energie care folosesc resursele regenerabile sunt situati departe de marile centre de consumatori – de exemplu, turbinele eoliene se situeaza in principal in zonele de coasta. Majoritatea panourilor fotovoltaice se afla in Europa Centrala si de Sud, iar eolienele in Europa de Nord. Pentru folosirea acestui tip de energie este necesara o mai buna retea de transport. Studiul estimeaza ca energia eoliana va avea costuri acceptabile pe pietele europene pana la sfarsitul deceniului, iar cea solara pana in 2015 (in Europa Centrala si de Sud).

    Institutiile UE joaca roluri multiple in dezvoltarea retelei: fixeaza obiective pe termen lung, ofera criterii de selectie pentru proiecte si monitorizeaza si coordoneaza proiectele europene pentru evitarea dublarii activitatilor. Studiul sugereaza ca prioritati consolidarea interconexiunilor intre rezervele scandinave si centrul Europei si cresterea capacitatii comerciale intre Spania/Portugalia si Franta.

    Sursa: www.ccibv.ro / Newsletter săptămânal Nr. 3 din 10.02.2012/ Rubrica Actualitate

Leave a Reply