Redresarea economiei, prioritatea nr. 1 a liderilor UE

Aceştia vor evalua propunerile de monitorizare a proiectelor de buget şi de reducere a deficitelor în toate ţările din zona euro şi vor analiza posibilitatea de a întări măsurile de supraveghere economică şi bugetară a ţărilor care se confruntă cu o gravă instabilitate financiară sau care necesită măsuri de salvare.

Modificarea Tratatului

Şefii de stat şi de guvern vor examina, de asemenea, potenţialele beneficii ale emiterii de euro-obligaţiuni, de exemplu contribuţia acestora la reducerea şi stabilizarea dobânzilor pe care statele membre trebuie să le plătească pentru a împrumuta bani.
Comisia a prezentat trei opţiuni pentru aceste aşa-numite obligaţiuni de stabilitate , cu o analiză a implicaţiilor financiare şi juridice. Introducerea euro-obligaţiunilor ar putea necesita o modificare a Tratatului de la Lisabona, care reglementează modul în care funcţionează Uniunea.

Energia

Consiliul European acordă o importanţă majoră aprovizionării constante a statelor membre cu energie sigură şi durabilă, la preţuri accesibile.
Liderii vor analiza o serie de măsuri de economisire şi eficientizare energetică. Acestea ar putea duce la stabilirea de cerinţe obligatorii din punct de vedere juridic pentru ţările UE în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei energetice la toate nivelurile – producţie, distribuţie şi consum final.
Acest lucru ar aduce beneficii financiare, economice şi sociale majore şi i-ar ajuta pe consumatori să-şi reducă valoarea facturilor la energie.Liderii UE au lansat un apel pentru înfiinţarea unei pieţe unice a energiei până în 2014, care să permită comercializarea mai liberă a energiei la nivel transfrontalier. O piaţă deschisă, cu o infrastructură integrată, ar fi mai competitivă.

Noi membri ai UE

Ordinea de zi va include şi posibilitatea extinderii Uniunii – fapt care ar servi intereselor strategice europene şi ar aduce un plus de securitate şi prosperitate. Comisia a recomandat deschiderea negocierilor cu Muntenegru. Ea a propus, de asemenea, acordarea statutului de ţară candidată – primul pas în procesul de aderare – pentru Serbia.
Între timp, Croaţia a ajuns în etapele finale ale procesului, putând deveni al 28-lea stat membru. UE a încheiat negocierile în iunie, deschizând calea pentru semnarea Tratatului de aderare la 9 decembrie.
Croaţia va organiza în curând un referendum pentru a decide dacă va adera la UE la 1 iulie 2013.

Mai multe detalii:
http://ec.europa.eu/news/eu_explained/111207_ro.htm

Leave a Reply