Valori europene

În prezent, la acest proiect participă 18 ţări, printre care şi Elveţia. Registrul a luat proporţii, pe listă figurând zeci de edificii istorice precum Acropola din Atena, casa lui Robert Schuman (om de stat francez şi unul dintre părinţii fondatori ai UE), şantierele navale din Gdańsk unde a luat naştere sindicatul Solidaritatea, care a declanşat o parte din evenimentele ce au grăbit sfârşitul Războiului Rece.
Prin preluarea proiectului, UE speră să îl extindă şi să îi confere mai multă vizibilitate şi mai mult prestigiu. Pentru a obţine marca patrimoniului european, siturile trebuie să demonstreze că joacă un rol important în procesul de integrare europeană. La intrarea pe fiecare sit selecţionat va fi montată o placă indicând că acesta face parte din patrimoniul cultural european.
Totuşi, nu este vorba numai despre cultură. Ca şi în cazul siturilor înscrise în patrimoniul mondial UNESCO, marca va atrage turişti, dând un nou impuls economiilor locale.
Registrul vine în completarea unor iniţiative ale UE cum ar fi Capitala culturală europeană şi programul Erasmus destinat schimburilor studenţeşti, iniţiative care au contribuit la menţinerea unui climat de înţelegere şi la promovarea integrării europene.
Sursa Comisia Europeana: http://ec.europa.eu/

Leave a Reply