Cancerul in Europa

1. Codul european împotriva cancerului (http://ec.europa.eu/health-eu/doc/cancercode_ro.pdf) conţine 11 sfaturi practice, bazate pe explicaţii ştiinţifice, care îi pot ajuta pe oameni să îşi menţină sănătatea şi pot contribui la diminuarea riscului îmbolnăvirii de cancer. Printre acestea se numără practicarea zilnică a exerciţiilor fizice şi limitarea la o băutură alcoolică pe zi pentru femei şi la două pentru bărbaţi.
2. Oameni de ştiinţă, medici şi grupuri de pacienţi lucrează împreună în cadrul Parteneriatului european privind lupta împotriva cancerului. Finanţarea oferită de UE îi ajută să facă schimb de informaţii, echipament şi experienţă.
În timp ce oamenii de ştiinţă fac paşi uriaşi în tratarea cancerului, numărul celor care pierd lupta cu această afecţiune este încă foarte mare, ceea ce arată că este necesară intensificarea eforturilor depuse în domeniul cercetării. În perioada 2002-2006, UE a finanţat 108 proiecte individuale alocând cercetării în domeniul cancerului o sumă totală de 480 de milioane de euro. Pentru etapa următoare (2007-2013), cifra va fi şi mai mare.
O echipă finanţată de UE a realizat un biosenzor capabil să identifice celule care pot stopa extinderea tumorii. Acesta i-ar putea ajuta pe pacienţii suferind de cancer să se folosească de propriul sistem imunitar pentru a lupta împotriva bolii.
Există şi alte proiecte de cercetare care analizează cauzele îmbolnăvirii de cancer. Unul dintre ele studiază în ce măsură expunerea la aer poluat ne poate afecta sănătatea pe termen lung.
Mai multe informatii:
http://ec.europa.eu/news/environment/100204_ro.htm

Leave a Reply