Prioritatile Comisiei Barroso II

Săptămâna trecută, dl Barroso le-a prezentat liderilor UE o versiune preliminară a planului, cunoscut sub numele de „Europa 2020”. Această strategie are în vedere promovarea industriilor cu emisii reduse de dioxid de carbon, favorizarea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare, crearea unei economii digitale şi modernizarea sectorului educaţiei şi formării.
Potrivit preşedintelui Barroso, această strategie va contribui la consolidarea pieţei comune şi la reducerea deficitelor bugetare, promovând o mai bună coordonare a politicii economice. În prezent, 20 de state membre prezintă un deficit bugetar care depăşeşte pragul maxim stabilit de 3%.
Noul executiv european va funcţiona în baza dispoziţiilor Tratatului de la Lisabona, care a fost elaborat pentru a facilita procesul decizional pe plan european şi pentru a întâri poziţia UE pe scena internaţională. În calitate de gardian al tratatelor UE, noua Comisie trebuie să se asigure de buna punere în aplicare a noilor dispoziţii din Tratat, o sarcină cu atât mai dificilă cu cât aproape toate instituţiile europene sunt vizate de schimbări.
Noul Tratat prevede crearea în cadrul Comisiei a unei noi funcţii, cea de înalt reprezentant pentru politica externă. Catherine Ashton deţine această funcţie, fiind în acelaşi timp şi vicepreşedintă a Comisiei Europene.
Ca şi în primul mandat al Comisiei Barroso, combaterea schimbărilor climatice reprezintă o temă prioritară, motiv pentru care a fost creat un portofoliu în acest sens. UE doreşte reluarea tratativelor internaţionale pentru a finaliza punctele care au rămas încă neclarificate în urma conferinţei de la Copenhaga privind schimbările climatice.
Pe lângă noul post de comisar pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru prima dată există portofolii de sine stătătoare pentru afacerile interne şi ajutorul umanitar. De asemenea, alte posturi au fost restructurate.
Comisia Barroso II se reuneşte pentru prima dată în această săptămână. Noua echipă este formată din 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, dintre care paisprezece, incluzându-l şi pe preşedintele Barroso, au făcut parte şi din colegiul precedent. Mandatul lor este de cinci ani.
Mai multe informatii:
http://ec.europa.eu/news/eu_explained/100215_ro.htm

Leave a Reply