Dezvoltare rurala

5 miliarde euro injectate de UE in programele de dezvoltare rurala

Sursa Euractiv www.euractiv.ro

Comitetul pentru Dezvoltare Rurala a votat ultimele propuneri ale statelor membre/regiunilor de utilizare a fondurilor provenite din Planul european de redresare economica (PERE) si din Bilantul de sanatate al PAC, precum si a altor transferuri din cadrul PAC, pentru solutionarea unor probleme printre care se numara criza economica, criza din sectorul lactatelor si schimbarile climatice.

In perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010 au fost modificate toate programele de dezvoltare rurala, iar fondurile suplimentare in valoare de aproximativ 5 miliarde EUR sunt acum disponibile pentru investitii in agricultura, in protectia mediului si in infrastructura de banda larga in zonele rurale. La reuniunea sa din ianuarie 2010, Comitetul pentru Dezvoltare Rurala a votat ultimele 7 modificari.
Majoritatea fondurilor va fi concentrata in domeniile biodiversitatii (31,2% din totalul fondurilor, respectiv 1,5 miliarde EUR) si gestionarii apei (26,9%, respectiv 1,3 miliarde EUR). Pentru restructurarea sectorului laptelui si produselor lactate s-a alocat un procent de 14,5% din bugetul total (0,7 miliarde EUR), in timp ce masurile de combatere a schimbarilor climatice beneficiaza de 14,2% (0,7 miliarde EUR), iar masurile de sustinere a energiei regenerabile reprezinta 5,6% din bugetul suplimentar total (0,3 miliarde EUR). Dezvoltarea infrastructurii de banda larga ramane un aspect de politica important pentru zonele rurale. Statele membre au decis astfel sa investeasca in banda larga 35% din fondurile UE pentru redresare economica, ceea ce reprezinta 360,4 milioane EUR din suma disponibila de 1 miliard EUR.
Conform distributiei fondurilor provenite din Bilantul de sanatate al PAC, cat si din PERE, Romaniei ii revin 102 milioane euro, dintre care 36 milioane pentru energie regenerabila, 22 pentru gestionarea apei si 18 pentru schimbari climatice. 14 milioane vor fi alocate in Romania pentru biodiversitate si 12 pentru restructurarea sectorului lactatelor.

Leave a Reply