Presedintia spaniola

În următorul semestru, ea va încerca să consolideze rolul UE pe scena mondială şi să realizeze, în colaborare cu noul preşedinte al UE, Herman Van Rompuy, acea unitate care îi va permite să se exprime cu o singură voce.
De asemenea, Spania se va implica în crearea ministerului de externe al UE şi a corpurilor diplomatice (sau a „serviciului pentru acţiune externă”) la cârma cărora se va afla Înaltul Reprezentant, Catherine Ashton.
În conformitate cu dispoziţiile Tratatului, preşedinţia UE va colabora strâns cu următoarele două ţări care o vor prelua, în cazul Spaniei fiind vorba de Belgia şi Ungaria. Rezultatul concret al acestui „trio” este un program comun pe o durată de 18 luni.
Având în vedere că rata şomajului la nivelul UE a ajuns la 9,3% în 2009 (19,3% în Spania), accentul se va pune foarte mult pe redresarea economică. Printre priorităţi se vor număra adoptarea unei noi strategii europene de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă şi asigurarea unei mai bune supravegheri a sistemului financiar internaţional. Spania intenţionează să acorde o atenţie deosebită egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.
Pe agenda Spaniei figurează şi promovarea unei Europe a cetăţenilor. Este vorba despre o încercare de a-i aduce pe cetăţenii obişnuiţi mai aproape de UE, prin intermediul unei petiţii a cetăţenilor, instituită de Tratatul de la Lisabona.
De asemenea, Spania speră să facă progrese în domenii ca securitatea energetică, schimbările climatice şi imigrarea.

 

Leave a Reply