Anul European 2010

Evenimentele desfasurate sub egida Anului european sunt organizate in parteneriat de catre tarile participante, Uniunea Europeana, societatea civila (in special organizatiile non-guvernamentale) si partenerii sociali. Toti acesti actori conclucreaza pentru a asigura succesului Anului european. Numeroase activitati vor fi organizate in intreaga Europa, cum ar fi campanii de crestere a gradului de constientizare, sesiuni de informare desfasurate in scoli, mese rotunde si sesiuni de formare pentru jurnalisti si factorii de decizie. Activitatile si evenimentele planificate la nivel European includ doua saptamani tematice, o competitie pentru jurnalisti, o expozitie de arta si doua conferinte la nivel inalt in lunile ianuarie si decembrie 2010.
Anul european va fi lansat la Madrid in data de 21 ianuarie 2010, in cadrul conferintei la nivel inalt organizate de catre Comisia Europeana in parteneriat cu Presedintia spaniola a Consiliului.
In urma cu zece ani, odata cu lansarea strategiei Lisabona, liderii europeni s-au angajat sa “dea un impuls decisiv combaterii saraciei” pana in anul 2010. In ciuda faptului ca de atunci au fost intreprinse mai multe eforturi (prin metoda deschisa de coordonare), un numar important de europeni traiesc in saracie: aproximativ 80 de milioane de oameni, printre care 19 milioane de copii, sunt amenintati de saracie. Saracia si excluziunea nu afecteaza doar bunastarea unor oameni si capacitatea lor de a juca un rol in societate, ci afecteaza dezvoltarea economica. Tinand cont de toate acestea, Uniunea Europeana subliniaza importanta responsabilitatii colective, implicand factorii de decizie si actorii din sectorul public si privat. Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale va incerca sa ii ajute pe cei care isi duc existenta in saracie sa isi faca auzita vocea.
- Anul european pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=ro&catId=637

Leave a Reply