Tratatul de la Lisabona ratificat

„Tratatul de la Lisabona îi pune pe cetăţeni în centrul proiectului european”, a declarat preşedintele Barroso. „Sunt foarte bucuros că dispunem, în prezent, de instituţiile necesare pentru a acţiona şi că intrăm într-o perioadă de stabilitate.”
Acest moment de importanţă crucială a fost marcat printr-o ceremonie desfăşurată la Lisabona, locul semnării Tratatului în urmă cu doi ani.
Pentru a intra în vigoare, era necesar ca toate statele membre să îl ratifice – proces care s-a încheiat nu cu mult timp în urmă. În luna octombrie, alegătorii irlandezi s-au reîntors la urne şi de data aceasta au aprobat Tratatul. Preşedintele ceh a renunţat, de asemenea, să se opună ratificării şi astfel ultimul obstacol a fost eliminat.
În pregătirea evenimentului, liderii UE s-au reunit, luna trecută, pentru a atribui cele două noi funcţii create de Tratat. Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost desemnat primul preşedinte al UE, iar comisarul Catherine Ashton a preluat postul de şef al diplomaţiei.
În ceea ce îl priveşte pe dl Barroso, intrarea în vigoare a Tratatului îi va permite să continue demersurile pentru alcătuirea noii Comisii, ai cărei membri au fost nominalizaţi săptămâna trecută. De asemenea, alţi 18 parlamentari europeni aleşi în iunie conform regulilor prevăzute de Tratatul de la Lisabona, îşi pot lua în primire posturile în cadrul Parlamentului European.
Pe lângă multe alte schimbări, Tratatul redistribuie numărul voturilor de care beneficiază statele membre şi elimină dreptul de veto naţional în unele domenii. Prerogativele Comisiei sunt extinse, iar implicarea Parlamentului în procesul legislativ creşte în mod semnificativ.
Cetăţenii vor avea posibilitatea de a influenţa direct politica UE, prin intermediul unui nou proces de înaintare a petiţiilor. Carta drepturilor omului capătă forţă obligatorie.
Tratatul de la Lisabona modifică Tratatele de la Roma şi Maastricht, oferind UE un nou cadru juridic şi instrumentele necesare pentru a face faţă provocărilor care apar într-o lume din ce în ce mai interconectată.

Leave a Reply