Noua conducere a UE

În acord cu Comisia Europeană, Consiliul a numit-o pe dna Catherine Ashton, în vârstă de 53 de ani, în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. Membru al Partidului Laburist din Regatul Unit, dna Ashton va ocupa şi funcţia de vicepreşedinte al viitoarei Comisii.
Cele două posturi au fost create în baza Tratatului de la Lisabona, recent aprobat, care urmăreşte să consolideze rolul UE pe scena mondială şi să simplifice procesul de luare a deciziilor la nivel european.
Mandatul noului preşedinte este de doi ani şi jumătate. Crearea acestei funcţii înlocuieşte sistemul actual, în baza căruia fiecare stat membru deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe o durată de şase luni.
Preşedintele Van Rompuy va avea ca principale responsabilităţi prezidarea reuniunilor Consiliului şi reprezentarea liderilor UE la nivel internaţional. De asemenea, va reprezenta Consiliul în relaţiile cu alte instituţii comunitare.
Catherine Ashton va avea autoritatea de a propune măsuri în domeniul apărării şi securităţii. De asemenea, va avea misiunea de a înfiinţa o reţea a diplomaţilor în întreaga lume, care să sprijine noul cabinet.
Dna Ashton s-a declarat surprinsă de numirea sa, care va trebui însă confirmată de Parlament. „Sunt onorată şi mândră de faptul că mi s-a propus să îndeplinesc acest rol. “
Funcţia de Înalt Reprezentant comasează două dintre portofoliile actuale: înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate comună şi comisarul pentru relaţii externe.
Desemnările vor deveni oficiale odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, la data de 1 decembrie.

Leave a Reply