SMS

Trimiterea unui mesaj pe teritoriul UE nu va costa mai mult de 11 cenţi (sau echivalentul în moneda naţională), adică mai puţin de jumătate din costul mediu de 29 de cenţi perceput până acum. Primirea unui mesaj în altă ţară a Uniunii va fi în continuare gratuită.

În ceea ce priveşte alte servicii de roaming – trimiterea de e-mailuri şi fotografii sau navigarea pe internet – plafoanele se vor aplica doar tarifelor pe care operatorii şi le percep între ei.

Preţul angro se reduce cu 1 euro/megabyte descărcat, comparativ cu preţul mediu angro anterior care era de 1,68 euro şi va continua să scadă până la 80 de cenţi în 2010 şi 50 de cenţi în 2011. Tarifele nu includ TVA.

Odată ce factura va ajunge la 50 de euro, clienţii vor putea opta fie pentru un mecanism de întrerupere, fie pentru o limită superioară. Astfel, consumatorii vor fi protejaţi de „facturile şoc” şi nu se vor confrunta cu situaţii ca cea a clientului german care, pentru descărcarea unei emisiuni de televiziune în Franţa, a primit o factură de 46 000 de euro.

Potrivit noilor reglementări, pentru convorbirile în regim de roaming, operatorii de telefonie mobilă vor trebui să îşi factureze clienţii la secundă (după primele 30 de secunde) şi nu la minut. Se aşteaptă ca, astfel, facturile să se reducă cu peste 20%.

UE a fixat primele plafoane pentru convorbirile efectuate în regim de roaming în anul 2007, când şi-a dat seama că acestea sunt, în medie, de patru ori mai ridicate decât cele existente la nivel naţional şi că variază foarte mult de la o ţară la alta.

Leave a Reply