CE

Sistemul de etichetare imbunatatit

Cerintele privind informatiile care trebuie mentionate pe etichetele produselor de protectie solara au fost definite intr-o recomandare a Comisiei din septembrie 2006 privind eficacitatea produselor de protectie solara si indicatiile aflate pe aceste produse. Conform recomandarii:

- Nu ar mai trebui folosite indicatii precum „ecran solar total” sau „protectie 100%”. In ciuda unor indicatii intalnite frecvent, precum „ecran solar total” si „protectie totala”, niciun produs de protectie solara nu poate asigura o protectie deplina impotriva radiatiilor UV.

- Ar trebui folositi termeni standardizati (protectie „scazuta”, „medie”, „ridicata” si „foarte ridicata”) alaturi de traditionalii factori de protectie solara (SPF – sun protection factors) pentru a inlesni orientarea la alegerea produsului de protectie solara corespunzator.

-  Un sistem de etichetare mai bun privind protectia impotriva UVA: in timp ce radiatiile UVB cauzeaza „arsuri solare”, radiatiile UVA cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman. Ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele. Asa-numitul „factor de protectie solara” (SPF) se refera numai la nivelul echivalent de arsura (radiatie UVB), dar nu si la efectele similare ale radiatiei UVA. Produsele de protectie solara care asigura protectie numai impotriva radiatiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranta, intrucat acestea permit radiatiilor periculoase UVA sa ajunga la piele.

- In prezent, industria incepe sa aplice pe etichetele produselor un semn distinctiv standardizat UVA, care indica un nivel minim de protectie impotriva radiatiilor UVA, acesta crescand in acelasi timp cu sporirea factorului de protectie solara si bazandu-se pe o metoda de testare standardizata.

Ce trebuie sa stie consumatorii vara aceasta?

Consumatorii trebuie sa caute produsele etichetate in conformitate cu sistemul de etichetare imbunatatit. In acelasi timp, consumatorilor li se recomanda sa foloseasca produsele de protectie solara doar ca una dintre numeroasele masuri de protectie impotriva soarelui. Alte masuri:

-  Evitati expunerea excesiva la soare la orele de varf, de obicei intre 11.00 si 15.00

- In cazul in care nu este posibil sa va adapostiti de soare, acoperiti-va; palariile si ochelarii de soareva pot oferi protectie suplimentara;

- Folositi produse de protectie solara care protejeaza atat impotriva radiatiilor UVB, cat si a celor UVA;

-  Evitati expunerea directa la soare a bebelusilor si a copiilor mici;

-  Aplicati cantitati suficiente de produse de protectie solara. Aplicarea corecta a produsului este la fel de importanta ca si alegerea produsului. Pentru a atinge nivelul de protectie indicat de „factorul de protectie solara”, trebuie aplicata o cantitate de 2mg/cm˛. Aceasta reprezinta aproximativ 36 de grame (6 lingurite pline) de crema de protectie solara pentru un corp de adult. In prezent, consumatorii folosesc de obicei numai aproximativ o jumatate din aceasta cantitate. Aceasta cantitate trebuie aplicata din noudupa inot sau dupa stergerea cu prosopul pentru a mentine protectia.

Leave a Reply