Noul PE

Noul Parlament European

 Sursa: http://ec.europa.eu/news/eu_explained/090608_ro.htm

Noi provocări: criza financiară şi economică, Tratatul de la Lisabona şi schimbările climatice.

Conservatorii (Grupul Partidului Popular European – PPE) îşi menţin poziţia de frunte în Parlamentul European. Rezultatele alegerilor europene din 4-7 iunie arată un progres semnificativ al partidelor de centru-dreapta în câteva dintre cele mai mari ţări din UE, printre care Franţa, Italia, Spania şi Polonia.

Grupul Socialist a pierdut din sufragii, însă îi devansează pe liberal-democraţi, rămânând astfel pe locul doi. Verzii au câştigat noi locuri, la distanţă mică de liberal-democraţi.

Cei 736 de membri ai Parlamentului European vor avea un cuvânt de spus în ceea ce priveşte numirea membrilor viitoarei Comisii Europene şi, dacă Tratatul de la Lisabona va fi aprobat printr-un al doilea referendum în Irlanda, vor juca un rol important în definirea rolului preşedintelui UE şi al reprezentantului pentru politică externă al Uniunii.

De asemenea, deputaţii europeni vor contribui la buna derulare a negocierilor privind încheierea unui acord internaţional în materie de schimbări climatice. În perioada următoare, multe alte subiecte vor fi abordate în Parlament, printre care şi noile reglementări financiare menite să împiedice apariţia unei noi crize.

În jur de 388 de milioane de cetăţeni au fost aşteptaţi la urne, însă participarea la vot s-a situat sub 44%, fiind mai scăzută decât la alegerile anterioare.

Preşedintele Barroso a mulţumit electoratului pentru că şi-a exprimat opinia în ceea ce priveşte viitorul politic al UE şi a declarat că, în general, rezultatele arată o victorie decisivă pentru partidele şi candidaţii care susţin proiectul european şi care doresc ca Uniunea Europeană să aducă soluţii politice la problemele lor de zi cu zi.

 

 

Leave a Reply